Az Állami Számvevőszék is kimondta, hogy a főváros nettó befizetője lett az államnak

2024. március 21. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

„A Fővárosi Önkormányzat a 2021. évtől a központi költségvetés felé nettó befizetővé vált, mivel a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét” – ismertette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Kiss elmondta, hogy ÁSZ 2020-2021-2022-es gazdálkodásukat vizsgálta hónapokon keresztül, ez a jelentés készült most el. „Ez azt jelenti, hogy többet fizet be a Fővárosi Önkormányzat szolidaritási hozzájárulásként, mint amit a központi költségvetésből feladatai ellátására kap” – mondta Kiss. A főpolgármester-helyettes szerint az ÁSZ-jelentés a Fidesz sokat ismételgetett „hová lett a pénz?” kérdésére is választ ad.

A Számvevőszék által készített táblázatból kiderül, hogy 2020 és 2022 között összesen 24 milliárd többletbevétele lett a fővárosnak. A működésre költött kiadás ezt az összeget 210 milliárddal haladta meg, ebből 63 milliárd forint a kormányt által kivetett, és folyton emelt szolidaritási hozzájárulás volt. Kiss szerint az

Állami Számvevőszék is cáfolja azt a narratívát, hogy csődbe vitték volna a fővárost.

Az ÁSZ megállapította, hogy „a többlettámogatás nyújtását alapvetően az energiaárak jelentős emelkedése és a gazdasági társaságoknál végrehajtott bérfejlesztések indokolták.” Ahogy azt is kimondták, hogy kevesebb volt a felhalmozási pénz a főváros oldalán, mint amennyi támogatást kaptak – eközben az uniós pénzek nem érkeztek, fejlesztési hitel felvételét pedig nem hagyta jóvá a kormány. Kitértek arra is, hogy a kormánytól a támogatások nem érkeztek be, a Lánchídra ígért hat milliárdot is a fővárosnak kellett kifizetnie az állam helyett.

„Amikor az a kérdés, hogy hová ment el a pénz, akkor a válasz nagyon egyszerű: elment szolidaritási hozzájárulásra, elment az energiaárakra, elment bérfejlesztésre és a kiesett BKK bevételekre” – mondta Kiss. A jelentés szerint a főváros céghálójának mérete csökkent, 2019 végén még 58 gazdasági társaságuk volt, 2022 végére 45 maradt. Kiss Ambrus szerint ez pénzügyi szempontból kifejezetten kedvező volt.

A főváros nehéz gazdasági helyzete miatt tavaly „túlélőcsomagot” készített. Karácsonyék szerint enélkül a tavalyi évet sem tudta volna végigcsinálni Budapest. A csomag egyik eleme, hogy pert indítottak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

A Fidesz fővárosi frakciója és a kormány szerint Karácsony Gergelyék felelőtlenül gazdálkodtak, és „elherdálták” a Tarlós István által a „kasszában hagyott” több mint 200 milliárdos tartalékot. Arról, hogy ez a pénz hová tűnhetett, és mit állít a Fidesz a fővárossal szemben, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!