Szentkirályi Alexandrát indítaná a főpolgármester-választáson a Fidesz budapesti választmánya

Szentkirályi Alexandrát indítaná a főpolgármester-választáson a Fidesz budapesti választmánya
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az Erőművek Éjszakája energiaipari rendezvén sajtótájékoztatója után a Budapesti Erőmű Zrt. Kelenföldi Erőműben 2023. október 27-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz budapesti választmánya csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz–KDNP-szövetség főpolgármester-jelöltjének – jelentették be a Facebookon. A végső döntést viszont a Fidesz alapszabálya szerint a Kövér László vezette Országos Választmány hozza majd meg. A Fidesz budapesti szervezete szerinte Szentkirályi vezetésével „a város új lendületet kaphat és ismét fejlődésnek indulhat”.

Szentkirályi Facebook-oldalán jelezte, hogy a felkérést elfogadja, mert szerinte itt az ideje lecserélni a lejárt lemezt.

„A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében”

– mondta. Szerinte a júniusi választás tétje, hogy Budapest Gyurcsány érdekei helyett a budapestiek érdekeiről szóljon.

Szentkirályinak a fővárosban a jelenlegi főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel kellene megmérkőznie, akinek újrázását a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd támogatja. Közben a Jobbik-Konzervatívok Brenner Kolomant, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást indítja a választáson.

Szentkirályi neve lehetséges jelöltként már hosszú hónapok óta keringett, de ő erre mindig azt felelte, hogy érti az jelöltekkel kapcsolatos találgatásokat, de ő maga a kormányszóvivői munkára koncentrál.

Eddig elégedett volt a kormányszóvivői munkával

2023 májusában a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer még azt mondta, legkésőbb szeptemberig dönteniük kéne, ki lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. Szokás szerint a kormányszóvivő is mellette állt, a Telex meg is kérdezte a lehetséges indulásáról.

Szentkirályi Alexandra akkor még azt állította, elégedett a kormányszóvivői pozíciójával, szereti ezt a munkát, és amúgy sincs napirenden a kérdés. Azt is mondta, mivel nem keresték meg, nem is gondolkodott el rajta, lenne-e főpolgármester-jelölti ambíciója.

2023 júniusában aztán Szentkirályi volt főnöke, Tarlós István is belépett a képbe. A fideszes támogatású volt főpolgármester egy interjúban arról beszélt, szerinte Szentkirályi az, „aki a legtöbb szavazatot lenne képes produkálni”. Azért is találta őt ideális választásnak, mert a felmérésekben „nem szerepel rosszul”, emellett pedig van városvezetői tapasztalata – Szentkirályi 2019-ig volt az ő helyettese Budapesten.

„Úgy vélem, más jelölt-jelöltekhez képest, Alexandra az, aki a Fidesz táborát sem osztaná meg, van benne lojalitás, ám céltudatos, saját elképzelései is vannak. A női szolidaritás miatt feltehetően sok hölgy is bizalmat szavazna neki – ha nem is a politikusi terepről” – méltatta őt Tarlós.

Pár nappal később Semjén Zsolt is megszólalt a témában. A miniszterelnök-helyettes szerint „Szentkirályi Alexandra egy tüneményes teremtés”, és érthető, Tarlós István miért őt tartotta alkalmas jelöltnek arra, hogy Budapest főpolgármester-jelöltje legyen, hiszen egy nyelveket beszélő, városvezetői tapasztalattal rendelkező politikus. Bár ehhez azt is hozzátette, hogy a jelölt személyéről majd akkor döntenek, „amikor alkalmas lesz az időpont”.

Időközben más nevek is elkezdtek keringeni potenciális jelöltként – például Vitézy Dávid, Kubatov Gábor, Kocsis Máté, Németh Balázs, Győrffy Pál vagy épp Gyurta Dániel –, de Szentkirályi sem tűnt el. Mégis, még idén februárban is azt állította, hogy hozzá egyelőre semmilyen felkérés nem érkezett, hogy legyen a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Persze érti az ezzel kapcsolatos találgatásokat is, de jelenleg a kormányszóvivői munkára koncentrál, mondta el újra. Ehhez Gulyás Gergely még hozzátette, hogy elméletileg mindenki versenyben van, aki a jelenleginél jobban tudná irányítani a várost, márpedig szerinte ez nagyon könnyű lenne.

Így érkeztünk el a márciushoz, amikor a kormányközeli Nézőpont Intézet Szentkirályit hívta meg, hogy Karácsony Gergely ötéves főpolgármesteri tevékenységét értékelje. Azt nem magyarázták meg, hogy miért épp a kormányszóvivőt kérték fel erre a feladatra. Ahogy végül azt sem árulták el, hogy miért mondták le váratlanul, egy nappal a meghirdetett időpont előtt az eseményt,

Feeling Good a fővárosban és a TikTok

A most 36 éves, jogász végzettségű Szentkirályi Alexandra a Fidelitasban kezdett el politizálni, majd 2010 és 2014 között a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője volt, ekkor kérte fel Tarlós István főpolgármester-helyettesnek.

Ezzel a főváros kultúrával, oktatással, szociálpolitikával, ifjúságpolitikával, sporttal, környezetvédelemmel, turisztikával és városarculattal kapcsolatos feladatait látta el. Ő javasolta például, hogy a margitszigeti szökőkút zenei repertoárjába kerüljön be Michael Bublé Feeling Good című száma és George Ezra Budapestje is.

Scarlett Johansson színész, Tarlós István főpolgármester és az akkor még Szalay-Bobrovniczky Alexandra néven futó főpolgármester-helyettes 2019-ben – Fotó: Jay Maidment / Marvel's Black Widow
Scarlett Johansson színész, Tarlós István főpolgármester és az akkor még Szalay-Bobrovniczky Alexandra néven futó főpolgármester-helyettes 2019-ben – Fotó: Jay Maidment / Marvel's Black Widow

2019-ben végül Tarlós István veszített az önkormányzati választáson, Karácsony Gergely lett az új főpolgármester. Szentkirályi Alexandra pedig a fővárostól a kormányzatba került: 2020. január 1-jétől kormányszóvivőként dolgozik.

Ebben a pozíciójában leginkább Gulyás Gergely jobbján áll a kormányinfón, vagy épp tiktokozik. Belőle lett ugyanis a kormány fekete öves tiktokkere, aki leginkább közéletben és politikában utazik: a magyar fiatalságot Brüsszelről, energiapolitikáról és szankciókról tanítja, vagy épp a déli határkerítésről készít videót, ami alatt egy kazahsztáni rapper kántál a dugásról.

Férje a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akinek családja erősen beágyazottnak számít a 2010 óta regnáló Orbán-kormányokba, és akinek jó barátja Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is. Egy gyerekük van.

Díjátadás a bicskei gyerekotthon igazgatójának

Az az elmúlt egy hónapban lett téma, hogy V. János, a bicskei gyerekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. A Telex birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de ezek valahogy mégsem kapcsolták be akkor a vészcsengőt senkinél. 2015-ben tehát kitüntette a főváros V. Jánost, akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek.

Erre a Bárczy István-díjra Bagdy Gábor, korábbi KDNP-s főpolgármester-helyettes terjesztette fel az igazgatót, de a díjat végül Szentkirályi Alexandra adta át neki, még főpolgármester-helyettesként. Szentkirályi erről egy februári kormányinfón azt állította, amikor a főváros a díj odaítéléséről döntött, akkor már vége volt a rendőrségi vizsgálatnak V. János ellen, amiben „sajnos” ártatlannak mondták ki. Ezt a díjátadást szerinte a közgyűlés megszavazta, jobb- és baloldali képviselőkkel együtt, de ő maga nem szavazta meg, mert nem is volt szavazati joga. Szentkirályi szerint ezt az ügyet azoknak kell kivizsgálniuk, akik felterjesztették V. Jánost erre a díjra, ő csak odaadta neki a díjat, más köze ehhez nincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!