Gulyás biztos benne, hogy Novák Katalin hamarosan dolgozni fog valahol

2024. február 16. – 14:27

frissítve

Gulyás biztos benne, hogy Novák Katalin hamarosan dolgozni fog valahol
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki kormányinfóval a kormány képviselői először álltak ki a sajtó elé azóta, hogy kiderült, a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A botrány hatására lemondott Novák Katalin, és a kegyelmet igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit is távozott a közéletből. Balog Zoltán református püspök felelőssége is felmerült az ügyben.

K. Endre kegyelmi ügyéről szólt főleg a pénteki kormányinfó. Gulyás Gergely legfontosabb állításai erről ezek voltak:

  • Orbán Viktor csak a sajtóból értesült az ügyről, a kormány egyik tagját sem értesítették előre a miniszter szerint.
  • Novák Katalin és Varga Judit példamutatóan lemondtak, a kormánynak innentől a jövőbe kell tekintenie. Ők a kegyelmi ügy részét ezzel lezártnak tekintik.
  • Varga Judit a kegyelmi kérvény aláírásával csak azt tette, amit az elmúlt 25 évben tettek az igazságügyi miniszterek.
  • A legutolsó pont a kegyelmi ügy lezárásában az új államfőválasztás lesz. Gulyás reménykedik, hogy két héten belül döntenek a személyéről. Közvetlen államfőválasztás viszont biztosan nem lesz.
  • Balog Zoltán vélt szerepéről a miniszter azt mondta, az a református egyház belügye, hogy Balog lemond-e. Egyébként nagyra becsüli, tiszteli és töretlenül bízik Balog Zoltánban, akit kiváló püspöknek tart. Az szerinte nem igaz, hogy berendelték Balog Zoltánt, azt kérték tőle, vonja le a következtetéseket.
  • Varga Judit exférjének, Magyar Péternek az állításairól Gulyás azt mondta, Magyar neki megmondta előre, hogy ha lemond állami megbízásairól, akkor a nyilvánosság elé fog állni, de ő nem akarta ebben megállítani, mert „nem szereti, ha fenyegetik”. Szerinte Rogán Antalnak és a NER-nek sem kell tartania Magyartól.
  • Az a két dolog pedig szerinte nem függ össze, hogy a Magyar által vezetett Diákhitel Központ kapott egy KEHI-vizsgálatot, miközben Magyar Péter először vált szét Varga Judittól. Ők utána egy időre kibékültek.
  • Szentkirályi Alexandra adta át a Bárczy-díjat 2015-ben a bicskei gyerekotthon igazgatójának, akit azóta elítéltek pedofíliáért. A kormányszóvivő szerint akkor már lezárult ellene a rendőrségi nyomozás, ő pedig nem szavazta, nem szavazhatta meg a kitüntetését, csak átadta neki.
  • Egy idő után a miniszter már azt mondta, Novák és Varga lemondása után ő már nem kíván több információt adni a kegyelmi ügyről, és most először fordul elő, hogy nem válaszol valamire, amire tudja a választ, hiszen máskor még azokra is válaszol, amikre nem tudja a választ.
  • Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a Fidesz–KDNP-nek az EP-választásra.

Köszönjük a figyelmet!

Bízik abban, hogy olyan köztársaságielnök-jelöltet találnak, akit az ellenzék is támogat, mondta Gulyás a 444 kérdésére. A közállapotok jelenlegi helyzete akadályozhatja ezt meg.

Gulyás szerint egyesével vizsgálják, hogy van-e valakinek felelőssége a kegyelmi ügyben, például az igazságügyi minisztériumban, de ez nem a politikai szint szerinte.

Nincs indokolása a köztársasági elnöki döntésnek, tehát indokolás nélkül küldte azt Novák Katalin, de ez meg is felel a gyakorlatnak, mondta Gulyás K. Endre kegyelmi döntéséről.

A 444 szerint Varga Judit nem kért bocsánatot az áldozatoktól, van-e mondanivalója ez ügyben a kormánynak? Gulyás erre azt mondta, hogy ezért akarják szigorítani a gyermekvédelmi törvényt. A bicskei áldozatoknak azt üzenik, hogy együtt éreznek velük, és próbálnak nekik segíteni.

Novák Katalin élete végéig javadalmazásban részesül, nem akar változtatni ezen a kormány? – kérdezte az Economx. Gulyás szerint ahogy Novákot ismeri, hamar dolgozni fog valahol, és akkor ez tárgytalan kérdés lesz.

A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta. A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg. Az autóhoz sofőrt is ad a rendőrség.

Ki rendelte el a KEHI-vizsgálatot a Diákhitelnél? – kérdezték Gulyást, aki szerint ez szokásos vizsgálat volt, semmilyen rendkívüli eredménnyel nem járt, és a KEHI elnöke jogosult elrendelni az ilyen vizsgálatot a kormány mellett. De az nem derült ki a szavaiból, hogy akkor ezt a vizsgálatot ki rendelte el.

Gulyás nem tud a kegyelmi ügy indokáról, arra pedig nem válaszolt, hogy amúgy ezt megkérdezheti-e. Azt állítása szerint nem tudja, hogy a kormány részéről megkérdezte-e bárki, hogy mi volt az indok, de „nekem erre nem volt módom”. Szerinte amúgy semmi sem tiltja, hogy ezt az indokot nyilvánosságra hozza az államfő.

Gulyás nem hallotta, hogy Novák Katalin kétségbe vonta volna a tényállást K. Endre ügyében. Az elnöki kegyelem nem lehet egy bírósági ítélet felülbírálata, tette hozzá a Della podcast kérdésére válaszolva.

Mennyire életszerű az, hogy valaki dob önnek egy sms-t arról, hogy ki fog tálalni, milyen gyakran kap ilyen üzeneteket? – kérdezték Gulyást, aki szerint azért emlékszik Magyar Péter üzenetére, mert ilyeneket nagyon ritkán kap. Magyar üzenete „modortalan volt”, de ez „a mély, magánjellegű kapcsolat sajátos formája volt”. Azt „nem hiszi”, hogy a NER-nek vagy Rogán Antalnak tartania kéne az egésztől.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Novák Katalin és Varga Judit is bocsánatot kért az áldozatoktól, mondta a Telexnek Gulyás. A Telex kérdése úgy szólt, hogy a kormány részéről miért nem kértek érdemben bocsánatot a bicskei áldozatoktól.

Nem a Fidesz rendelte meg a köztársasági elnök népszerűségét vizsgáló közvélemény-kutatásokat, mondta a Telex egy másik kérdésére.

Gulyás az előbb azt mondta, Magyar fenyegette őt azzal, hogy kitálal, ha elveszíti az állami posztjait, de Magyar azt mondta, ő maga mondott le. Gulyás elismételte, hogy Magyar neki hetekkel, hónapokkal ezelőtt megírta, mit tervez.

A bicskei gyerekotthon igazgatójának Bárczy-díjáról is kérdezett a Telex, arról, hogy lehetett ezt odaadni V. Jánosnak, ha ombudsmani jelentés is készült az ügyéről. Szentkirályi Alexandra szerint ezt azoknak kell vizsgálni, akik felterjesztették V. Jánost erre a díjra, ő csak odaadta neki a díjat, más köze ehhez nincs.

Gulyás Gergely szombat délelőtt tudta meg, hogy le fog mondani Novák Katalin, mondta a miniszter a Telex kérdésére. A Fidesz és Orbán Viktor felől nem érkezett jelzés, hogy mi az elvárás Novák felé.

A Telex azt kérdezte Gulyástól, hogy a jogszabályok szerint az igazságügyi miniszter a kormány nevében jár el, ennek fényében talán joggal elvárható, hogy felvilágosítást adjanak a kegyelmi kérvényről.

„Ha közérdekű adat, akkor javaslom, kérjék ki, ha nem, akkor a lemondások után nem kívánok további információt adni”, mondta Gulyás. Szerinte most először fordul elő, hogy nem válaszol valamire, amire tudja a választ, máskor még azokra is válaszol, amikre nem tudja a választ.

Magyar Péter magányos harcosnak tűnik, vagy valaki állhat mögötte, ami lehet belső ellentét a Fideszben? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, nem tudja, állhat-e valaki mögötte, de ez nem lehet belső ellentét a Fideszben. „A viszonyunk egykor tényleg baráti volt”, és Gulyás azt most a legnagyobb szomorúsággal nézi, hogy Magyar most épp azok ellen van, akikkel egykor együtt küzdöttek.

Valamiért ilyen döntést hozott Novák, nehéz lenne elfogadható indokot találni, mondta a HVG-nek Gulyás arról, hogy miért kaphatott kegyelmet K. Endre. Budaházy György kegyelme szóba került kormányülésen, de más esetre nem emlékszik Gulyás.

Nem volt szó üzenetváltásról, kapott egy sms-t Magyar Pétertől, amiben azt írta, hogy ilyen-olyan kellemetlenséget tud okozni. Gulyás szerint „megelőlegezett bizalom” volt Magyar Péter felé, hogy milyen állami állásokat kapott.

Gulyás szerint nem igaz, hogy Balog Zoltánt berendelték, és azt kérték tőle, vonja le a következtetéseket.

Gulyás szerint az, hogy KEHI-vizsgálatot kapott a Diákhitel Központ, miközben Magyar Péter először vált szét Varga Judittól, az nem függ össze.

Magyar azt állította, hogy a válásuk környékén behívták a Karmelitába, ahol közölték, hogy „ezt és ezt választhatom, de nem, nem akartam külföldre menni”. Mivel nem mondott igent, a „botos” verzió következett: egyik nap még a Diákhitel Központ vezetőjeként megérkezett hozzá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, akik vizsgálódni kezdtek, lefoglalták a számítógépét, és egyéb elektronikus eszközöket. Aztán kibékültek Varga Judittal.

Mindenképpen egy téves döntés született, mondta Gulyás arra, hogy a pedofilügyet eltussoló K. Endre kegyelme csak egy hiba volt-e. A miniszter szerint az hibázott, aki meghozta a döntést. Gulyás az RTL-nek nem tudta megerősíteni, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmet. Szerinte Vargát kéne erről kérdezni, nem lenne elegáns, ha beleszólna ebbe.

A kormány egyik tagját sem értesítette Varga a kegyelemről. Kivételes esetekben előfordulhat ez, de ez nem volt ilyen. Gulyás szerint nem szabadott volna sem ellenjegyezni a kérelmet, sem megadni a kegyelmet. Gulyás nagyra becsüli, tiszteli és töretlenül bízik Balog Zoltánban, akit kiváló püspöknek tart. Gulyás szerint kizárólag a református egyházra tartozik, hogy lemond-e Balog.



„Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is”, mondta Gulyás arról, hogy ő maga jogtanácsos a református egyházban, és a pozíciójáról kérdezték.

Balog Zoltán nem szólt Orbán Viktornak K. Endre kegyelméről, ő is csak a sajtóból értesült az ügyről, mondta Gulyás a Népszavának.

Magyar Péter állítása szerint durva eszközökkel próbálták megakadályozni 2020-ban, hogy elváljon Varga Judittól. Mivel nem fogadta el a Karmelitában felkínált opciókat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) emberei vizsgálódni kezdtek a munkahelyén és lefoglalták a számítógépét. Gulyás elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyesmi történt volna, a biztonsági szolgálatoknak nincs közük ehhez.

Hogy emlékszik vissza Szentkirályi Alexandra arra, hogy 2015-ben átadta a bicskei gyerekotthon igazgatójának, V. Jánosnak a Bárczy-díjat, akkor pedig már volt eljárás ellene? – kérdezték a kormányszóvivőt.

Azt felelte, szerinte amikor a főváros a díj odaítéléséről döntött, akkor már vége volt a rendőrségi vizsgálatnak V. János ellen, és „sajnos” ártatlannak mondták ki. Ezt a díjátadást szerinte a közgyűlés megszavazta, jobb- és baloldali képviselőkkel együtt. „Én ezt a díjat nem szavaztam meg, szemben Karácsony Gergellyel”, mondta, és szerinte emellett több tucat másik díjat is átadott.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Gulyásnak nincs tudomása arról, hogy korábban olyan személy kapott elnöki kegyelmet, aki pedofil bűncselekménnyel hozható összefüggésbe. Az erről szóló vizsgálat még nem fejeződött be.

Nem zárkózna el a kegyelmi eljárás nyilvánosságától, mondta Gulyás a Népszava kérdésére. Szerinte a következő köztársasági elnök úgy fogja tekinteni, hogy minden döntése nyilvános lesz.

Nem zárkóznak el a gyermekvédelmi törvény szigorításától, mondta Gulyás. A kémiai kasztrálásról nincs álláspontja a kormánynak. Meg kell fontolni a szankciókat, a legszigorúbb büntetéseket sem kell elvetni, mondta Gulyás, amikor a személyes véleményéről kérdezte az ATV.

A vasárnapi Partizán-interjú óta nem beszélt Magyar Péterrel Gulyás. Hónapokkal korábban beszélt vele utoljára, és még korábban megmondta neki előre Magyar Péter, hogy ha lemond állami megbízásairól, akkor a nyilvánosság elé fog állni, de ő nem akarta megállítani, mert „nem szeretem, ha fenyegetnek”.

Mikor lesz EP-listavezetője és főpolgármester-jelöltje a kormánypártoknak? – kérdezték a minisztert, aki úgy felelt: „Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti listának”.

Mindig lehet firtatni, ki milyen tanácsot adott, de a felelősség azé, aki a döntést meghozta. Ettől független Balog Zoltán megteheti, hogy elnézést kért, mondta Gulyás Balog szerepéről.

Gulyás szerint az ügy akkor lesz végleg lezárva, ha megválasztották az új államfőt, ettől eltekintve Novák és Varga lemondott, ezzel pedig lezártnak tekintik a botrány részét az ügynek.

Hogyan értékeli Gulyás Novák és Varga visszavonulását? „Tudomásul vettük a döntéseket. A kegyelmi kérvény elbírálásánál csak halkan mondom, hogy a magyar alkotmányos gyakorlatban az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett. Csak a töretlen gyakorlatot követte Varga Judit, kétségtelen, itt jó lett volna szakítani ezzel a gyakorlattal”.

„Ha már ilyen szerencsétlen ügy alakítja a közéletet”, akkor abból valami pozitívat is ki kéne hozni, mondta Gulyás a kegyelmi ügyről.

A Fidesznek sok jó budapesti főpolgármester-jelöltje van, az EP-listánál új helyzet állt elő Varga Judit lemondásával, mondta az Index kérdésére Gulyás. Az Index arra volt kíváncsi, miért nincs még főpolgármester-jelöltje a Fidesznek, és mi a helyzet az EP-listával, amit Varga vezetett volna.

„Átgondolandónak” tartja Magyar Péter állításait a Diákhitel Központ kommunikációs szerződéseiről, mivel a pénzintézet vezetőjeként Magyar Péter írta alá ezeket. Balásy Gyula cégei 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal, Magyar Péter durva túlárazottságot emlegetett, Rogán hivatala szerint minden rendben volt ezekkel.

„Reménykeltő tárgyalások” zajlanak a svéd kormánnyal a NATO-csatlakozásáról, mondta az erre vonatkozó kérdésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!