Balásy Gyula cégei 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal, Magyar Péter durva túlárazottságot emleget, Rogán hivatala szerint minden rendben volt

2024. február 14. – 13:54

Balásy Gyula cégei 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal, Magyar Péter durva túlárazottságot emleget, Rogán hivatala szerint minden rendben volt
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a diákhitelekhez kapcsolódó családtámogatási kedvezményekről a Diákhitel Központ előtt 2019. szeptember 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Diákhitel Központnak többszörösen túlárazott szerződéseket kellett kötnie a milliárdos állami kommunikációs tendereken taroló céggel, állította Varga Judit exférje, Magyar Péter a Partizánnak adott vasárnapi interjúban. Magyar Péter 2018-tól vezette a Diákhitel Központot. Elmondása szerint részben a túlárazott szerződések miatt hagyta el a pénzintézetet 2022 elején, távolabb akart kerülni a NER-től.

Ami ebből bizonyítható, hogy a Diákhitel Központ honlapján elérhető szerződéslista alapján Balásy Gyula cégei, a kormányzati kommunikációs megbízásokat rendre elnyerő New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. valóban több szerződést is kötöttek a pénzintézettel. Ezek a cégek készítették a legtöbb kormányzati propagandaplakátot is, a Soros Györgyöt és a „Brüsszelt” támadó plakátok is az ő munkáik.

A Diákhitel Központ 2018 óta nyolc szerződést kötött Balásy cégeivel, a New Land Media Kft. és Lounge Design Kft.-vel összesen több mint nettó 1,1 milliárd forint értékben.

A legnagyobb értékű szerződést  2021 áprilisában kötötték nettó 227 millió forint értékben. Utoljára  2023. szeptemberében szerződtek velük nettó 47 millió forint értékben. Vagyis Magyar Péter távozása után is kaptak megbízásokat Balásy cégei a Diákhiteltől.

Hogy pontosan milyen feladatokra vonatkoztak a szerződések, a listából nem derül ki. Mindegyik szerződés tárgyánál „egyéb szolgáltatás” van feltüntetve. (A listában az ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű szerződések szerepelnek.)

Pár példa arra, hogy Balásy Gyula cégei milyen kormányzati megbízásokat nyertek el az elmúlt években: 274 millióért ők viszik a Paks II. kommunikációját, 11,8 milliárdot kaptak a gyermekvédelmi népszavazás kommunikációs kampányára, az Exim-csoport 320 millióért szerződött velük kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra.

Az interjúban megkérdezték Magyar Pétertől, hogy Balásy Gyula cégére gondolt, amire azt válaszolta, hogy „azt hiszem, van köze hozzá”. Állítása szerint a szerződések a piaci árhoz képest háromszorosan-hatszorosan túlárazottak voltak. Már ez is zavarta, de az elkészült anyagok minőségével is baj volt. „Több körben megtagadtam a megrendelések aláírását és a kifizetéseket, és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne. Egy idő után azt mondtam, hogy ennyi elég. Nem tudtam vállalni a kollégáim előtt, hogy sokszorosan túlárazott, minőségében nem annyira erős kommunikációs anyagot rendeljünk meg.”

Magyar Péter arra is utalt, hogy azért is akart eljönni a Diákhitel Központtól, mert a szóban forgó szerződésekhez a kormányzati kommunikációt irányító Rogán Antalnak is köze volt. Egy alkalommal felhívta Rogán kabinetfőnöke, és közölte vele, hogy jobban tenné, ha aláírná a szerződéseket. Nem ment könnyen a távozása a Diákhitel Központtól, mert a 2022-es választások közelsége miatt először nem akarták elengedni, de végül állítása szerint „sikerült kierőszakolnia”, hogy eljöhessen.

A Diákhitel Központ az interjú egy másik pontján is előkerült. Magyar Péter állítása szerint durva eszközökkel próbálták megakadályozni 2020-ban, hogy elváljon Varga Judittól. Mivel nem fogadta el a Karmelitában felkínált opciókat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) emberei vizsgálódni kezdtek a munkahelyén és lefoglalták a számítógépét. Ennek végül nem lett semmi következménye, mert közben rendezte kapcsolatát Vargával.

Ebből az a kép rajzolódik ki, hogy a kormány politikai furkósbotként használja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. Kerestük a KEHI-t, hogy reagáljanak Magyar Péter kijelentéseire, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre, mit gondolnak Magyar Péter túlárazásokra vonatkozó állításairól, és információik szerint milyen eredménnyel zárult a KEHI vizsgálata. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) az RTL-nek reagált Magyar Péter állításaira. A központi kommunikációs beszerzéseket végző hivatal szerint minden rendben volt a Diákhitel Központ szerződéseivel. Azt írták: sem Magyar Pétertől, sem a Diákhitel Központtól nem érkezett panasz. „Az NKOH a szállító kommunikációs ügynökséget nyílt, európai uniós közbeszerzésen választja ki. Az állami intézmények és állami vállalatok kérhetik, hogy a keretközbeszerzéshez csatlakozva vegyenek igénybe hirdetési szolgáltatásokat vagy folytassanak le önálló közbeszerzési eljárást. A Diákhitel Központ minden évben saját döntésével csatlakozott a keretközbeszerzéshez, amit a vezérigazgató úr aláírása is igazol.” Az állítólagos túlárazásokra pedig azt mondta az NKOH, hogy az ügynökségek csak a törvényben meghatározott mértékű árrést alkalmazhatnak a közbeszerzésben megajánlott árhoz képest.

A vélt túlárazások miatt a Momentum Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, a DK pedig hűtlen kezelés, költségvetési csalás és pénzmosás bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tett.

Az Orbán-rendszer egyik csúcsvállalata is többször feltűnik a szerződéslistán. A NER kedvenc informatikai és távközlési cége, a Vodafone állami felvásárlásában is fontos szerepet játszó 4iG informatikai szolgáltatásokra szerződött a Diákhitel Központtal: a 2018 óta kötött 18 szerződés összértéke kicsivel meghaladja a nettó 904 millió forintot. Ezek közül a tavaly szeptemberi, nettó 183 millió forintos szerződés a legnagyobb értékű. A megállapodás több évre szól, 2025 szeptemberében jár le.

Varga Judit exférje nem véletlenül emelte ki Rogán Antal szerepét a Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatban. Az interjúban és a Facebook-posztjaiban is többször keményen beolvasott Rogánnak. „Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba” – írta a Novák Katalin lemondása után megjelent posztjában, amivel gyakorlatilag kicsekkolt a NER-ből.

Magyar Péter nemcsak Rogánt és az általa vezetett kommunikációs gépezetet kritizálta nyilvános megszólalásaiban. Tiborcz István vagyonosodásáról például azt mondta: nem tartja normálisnak, hogy „az ország fele néhány család kezében van”. Hétfői posztjában pedig azt állította, hogy Varga Judit kezdeményezte a korrupcióval vádolt Völner Pál leváltását a Schadl-ügy előtt, de Orbán Viktor nem engedte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!