Magyar Péter: Varga Judit kezdeményezte Völner Pál leváltását a Schadl-ügy előtt, de a miniszterelnök nem engedte

2024. február 12. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Az akkori igazságügyi miniszter jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár leváltását. A miniszterelnök ehhez nem járult hozzá, így Völner a helyén maradhatott” – írja Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Facebookon.

Völner Pált még Trócsányi László minisztersége alatt nevezték ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának, méghozzá Orbán Viktor javaslatára. Völner pedig azután is maradt a pozíciójában, miután Varga Judit lett az igazságügyi miniszter.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadl pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

Említés szintjén Varga Judit egyébként meg-megjelenik a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál korrupciós ügyében. A vád szerint Schadl György javaslatai alapján Völner jelezte az illetékes főosztálynak a minisztériumban, hogy kiket kellene végrehajtónak kinevezni. Az exállamtitkár eléggé ragaszkodik ahhoz, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg a volt igazságügyi minisztert a perben, mert Völner szerint sms-ek is igazolják, hogy Varga „a végrehajtói ügyeket szoros figyelem alatt tartotta”, és „a miniszter asszony szorosan kézben tartotta a minisztériumi dolgokat, mindig nyomon követte a pályázati kiírások menetét, eredményét”.

Az is kiderült, hogy volt hármas találkozó Schadl, Völner és Varga között. A nyomozati iratok szerint miután Schadl megijedt attól, hogy egy másik végrehajtó esetleg áskálódhat ellene, bejelentkezett Völnernél, szerezzen neki időpontot a miniszternél, vagyis az ő szavaival: „valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?” De úgy, hogy azért Völner is ott legyen a találkozón. Az államtitkár azt felelte, megpróbálja lefixálni a dolgot. 2021. július 12-én Schadl és Völner pedig meg is ejtette a találkozót az akkori igazságügyi miniszterrel.

Varga Judit mindezekről a Telexnek azt mondta: a mindenkori igazságügyi miniszter kötelessége, hogy a hivatásrendek vezetőivel találkozzon, és legfeljebb egy-két ilyen találkozóra emlékezett Schadl Györggyel. Szerinte minden esetben ott volt a kabinetfőnöke is, de ezek egyébként is mindig szakmai egyeztetések voltak. Azt is mondta, hogy miniszterként feladata, hogy szoros figyelemmel kísérje a szakterületén zajló folyamatokat, így a végrehajtói karban történteket is, tehát ebben „nincs semmi látnivaló”.

Magyar Péter friss állításáról kérdéseket küldtünk Orbán Viktor sajtófőnökének.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása, közéletből való kivonulása után Magyar Péter, Varga Judit volt férjének jelentkezése. Magyar nem sokkal a lemondások bejelentése után tett ki a Facebook-oldalán egy posztot, amelyben lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, eközben keményen beolvasott Rogán Antalnak és az oligarcháknak. Orbán Viktor legfontosabb miniszterét friss interjújában is sokat emlegette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!