Varga Judit távozása: a jó miniszter asszony lemondásával még nem halványulnak az ügyei

2023. június 28. – 12:45

Varga Judit távozása: a jó miniszter asszony lemondásával még nem halványulnak az ügyei
Varga Judit és Völner Pál az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén 2021-ben – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit július végével lemond az igazságügyi miniszteri posztjáról, és helyette inkább az Európai Parlamentbe katapultálná magát. Vargát négy éve nevezték ki, ez idő alatt pedig két nagyobb botrányban is felmerült a neve. Az egyik az Európai Parlamentig jutott, a másikat pedig épp a bíróság tárgyalja.

Szia, Pali

Varga Judit visszatérő szereplő például a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál korrupciós ügyében. Volt, hogy egy lehallgatott beszélgetésen Schadl azt mondta: az egyik végrehajtó Varga feljelentésével fenyegetőzött, de maga Völner és a védője is eléggé ragaszkodnak ahhoz, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg az igazságügyi minisztert a perben.

A tárgyalásokon – nagyon tudatosan – mindig épp annyi információt csepegtetnek csak Vargáról, ami a miniszteren tartja a figyelmet, így akarják elérni a beidézését.

Völner egyszer például átadott egy papírt a bíróságnak, amin különféle üzenetváltások voltak kinyomtatva – köztük Varga Judittal. Az egyik így nézett ki:

Varga: Szia, Pali, XY beszélt veled vh-ügyben?

Völner: Szia, igen, szeretnék erről majd a héten egyeztetni.

Varga: Rendben, beszéljünk majd holnap az államtitkári előtt.

Egy másik üzenetváltásban pedig egy minisztériumi dolgozó írta meg Völnernek, hogy Varga Judit a végrehajtói törvény módosításánál intézkedett. Völner szerint ez az üzenet igazolja, hogy Varga „a végrehajtói ügyeket szoros figyelem alatt tartotta”.

Bár Völner szerint ő maga általában törli az sms-eit, a bíróságnak benyújtott üzenetváltások valahogy mégis megmaradtak a telefonjában, a felhőjében.

A fideszes exállamtitkár szerint Varga tud nyilatkozni arról a bíróságnak, hogy a végrehajtói kinevezési jogkörök nem alá, hanem Vízkelety Mariann és Hajas Barnabás egykori államtitkárok alá tartoztak. A vád szerint ugyanis Schadl György javaslatai alapján Völner jelezte az illetékes főosztálynak a minisztériumban, hogy kiket kellene végrehajtónak kinevezni.

„A miniszter asszony szorosan kézben tartotta a minisztériumi dolgokat, mindig nyomon követte a pályázati kiírások menetét, eredményét” – mondta Völner a bíróságon. Állítása szerint a miniszter mindig azt kérte, tájékoztassa őt az ügyekben, így magyarázta a bíróságnak Völner azt, miért akarja tanúként beidézni Varga Juditot.

Völner védője, Papp Gábor a per egyik pontján röviden és tömören ennyit kérdezett Völnertől a bíróság előtt:

Papp: Olyan hármas megbeszélés volt-e, ami a miniszter, Schadl és ön között történt?

Völner: Volt.

A Telex birtokába került nyomozati anyagok is azt mutatják, hogy legalább egy ilyen találkozó volt a hármuk között: miután Schadl megijedt attól, hogy egy másik végrehajtó esetleg áskálódhat ellene, bejelentkezett Völnernél, szerezzen neki időpontot a miniszternél, vagyis az ő szavaival: „valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?” De úgy, hogy azért Völner is ott legyen a találkozón. Az államtitkár azt felelte, megpróbálja lefixálni a dolgot. 2021. július 12-én Schadl és Völner pedig meg is ejtette a találkozót az igazságügyi miniszterrel.

Völner Pál vallomást tesz a Fővárosi Törvényszék február 23-i előkészítő tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex
Völner Pál vallomást tesz a Fővárosi Törvényszék február 23-i előkészítő tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex

Mindezekről a Telex megkérdezte magát Varga Juditot. Varga azt mondta: a mindenkori igazságügyi miniszter kötelessége, hogy a hivatásrendek vezetőivel találkozzon, és legfeljebb egy-két ilyen találkozóra emlékezett Schadl Györggyel, de minden esetben ott volt a kabinetfőnöke is, de szerinte ezek mindig szakmai egyeztetések voltak. A Völnerrel váltott sms-ekről azt mondta: az államtitkárával mindig szakmai kérdésekről beszélt telefonon vagy váltott sms-t. Azt is mondta, hogy miniszterként feladata, hogy szoros figyelemmel kísérje a szakterületén zajló folyamatokat, így a végrehajtói karban történteket is, tehát ebben „nincs semmi látnivaló”.

Bár Völnerék láthatóan nagyon igyekeznek, hogy Vargát tanúként idézzék be, végül a bíróság dönt arról, meg akarják-e hallgatni a minisztert, vagy sem. Erről egyelőre még egy szó sem esett. Az esély azonban mégis megvan rá, hogy magasabb szinteken álló tanúkat is meghallgasson a bíróság. Süli János egykori paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert például már beidézték őszre, hogy a korrupciós ügy egyik mellékszáláról kérdezzék ki. Ez tehát akár a bírósági tárgyalóteremben sokat emlegetett igazságügyi miniszterrel is megtörténhet.

Miniszter asszony egy kicsit kedveskedett

Ha már Schadl–Völner-iratok. Egy másik lehallgatott telefonbeszélgetésben így beszélt egymással Schadl György és Völner Pál:

Völner: Telexet láttad?

Schadl: Nem.

Völner: Miniszter asszony kedveskedett nekem. Pegasus-ügyben.

Ez a párbeszéd 2021 júliusában, néhány órával azután zajlott le, hogy Varga Judit a Telexnek azt állította: Völner Pál volt az, aki aláírta a titkos megfigyelésekhez szükséges engedélyeket az Igazságügyi Minisztériumban, ő maga miniszterként csupán a jogszabályok betartásáért felel. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint egyébként ezt a miniszteri interjút elég rossz néven vette Völner, aki ezután egy ideig pihentette is a telefonját.

A Pegasus egy izraeli kémszoftver, amivel okostelefonokat tudnak lehallgatni, de ezzel hozzá tudnak férni mindenféle telefonon tárolt adathoz is. 2021 nyarán derült ki, hogy Magyarországon ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek vele, Kósa Lajos pedig elismerte, hogy a Belügyminisztérium vette meg a kémszoftvert (bár az ügyészség később azt állította, ez „tényszerűen nem felel meg a valóságnak”). Maga Varga Judit később azt is mondta, „ne legyünk nevetségesek. Ilyen eszközre minden országnak szüksége van.”

Az ügy az Európai Parlamentig is eljutott, külön bizottságot hoztak létre, ami a Pegasus használatát vizsgálja. A testület idén februárban Magyarországra is ellátogatott, a magyar kormány viszont – ahogy a lengyelek sem – nem fogadta a delegációt, Varga Judit például brüsszeli bohózatot emlegetett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!