Tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal? – kérdezi Schadl Völnertől

2023. január 25. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részleteket szivárogtatott ki Schadl György és Völner Pál lehallgatott telefonbeszélgetéseiből a Blikk. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és a korábbi igazságügyi államtitkár az egyik alkalommal arról egyeztet, hogy az igazságügyi miniszterhez mennének tárgyalni. Varga Judit nevét nem mondják ki ugyan, de miniszter asszonyként hivatkoznak rá.

A felvételeken Schadl többször is kedélyesen elcseveg Völnerrel, de az egyik alkalommal aggódni kezd, mert valakik sajtóbotrányt akarnak csinálni. Völner ugyan megnyugtatja, de Schadl mégis szeretne Varga Judittal találkozni, témaként a fegyelmi eljárásokra adott barátságtalan reakciókat jelöli meg. A hanganyag szerint Völner azt válaszolja, hogy ez az ő szintje, nem kell felemelni, vagyis nem akarta elvinni az ügyet a főnökéig, Varga Judit igazságügyi miniszterig.

Schadl: „Valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?”

Völner: „Jó megpróbálok akkor bejelentkezni nála… És te akarsz beszélni vele?”

Schadl: „De úgy, hogy te is ott legyél azért.”

Völner: „Mit jelöljünk meg neki?”

Schadl: „A tényleges téma a következő. Itt elindultak ugye ezek a felfüggesztések, fegyelmi eljárások, és nagyon barátságtalan reakciók vannak. Majd neked személyesen elmondom, de már ilyen fenyegetésekig mennek, meg közölték, hogy mindenkit lejáratnak, meg…”

Völner: „Én nagyon szívesen kezelem. Ha van ilyen, a minisztérium nem hagyja szó nélkül.”

Schadl: „Pont O. úr cirkuszol ezen… Mindenki csal, mindenki szemét, rohadék.”

Völner: „Ez az én szintem, nem kell felemelnünk.

A korrupciós botrány korábban kiszivárgott részletei szerint az egyik végrehajtó Varga Judit feljelentésével fenyegetőzött, de az is kiderült, hogy Schadl rokonai belegabalyodtak a virágnyelvbe.

Völner a Pegazus-botrány idején pihentette az egyik telefonját

Az rtl.hu a birtokába került felvételek alapján azt írja, hogy Völner a Pegazus-botrány kitörése után egy ideig pihentette az egyik telefonját, a felvételek alapján azért, mert rosszul esett neki, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter a Telexnek azt mondta, hogy Völner Pál felel a titkos megfigyelési engedélyek aláírásáért.

Völner Pál: Telexet láttad?

Schadl György: Nem.

Völner Pál: Miniszter asszony kedveskedett nekem. Pegazus-ügyben.

Ez a párbeszéd 2021 júliusában néhány órával azután zajlott le Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, valamint Schadl György között, hogy Varga Judit a Telexnek elárulta, ki volt az, aki aláírta a megfigyelésekhez szükséges engedélyt az Igazságügyi Minisztériumban.

A Pegasus-botrány néhány nappal azelőtt robbant ki a Direkt36 cikkéből, amiből kiderült, hogy ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt októberben nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt juttatott Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje a bíróság.

A Schadl–Völner-ügy 2021 decemberében robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte: a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől azért, hogy végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!