Milyen biztosítás, milyen széf? – Schadl rokonai belezavarodtak a virágnyelvbe

2023. január 23. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban is derültek már ki részletek az elmúlt időszak legsúlyosabb hazai korrupciós botrányában, a Völner–Schadl-ügyben végzett lehallgatásokból, a Blikk most viszont hanganyagokat is közölt az eddig ismert leiratokon felül. Így például hallható az az elhíresült részlet, amiben Schadl az ügyintézőjével beszélve egyszerűen csak egy hármasnak nevezi a hárommilliós kenőpénzt, illetve amikor arról beszél, hogy

„Valami, valami szatyorral, meg valami piát tegyél már! Mindegy, hogy mit, csak valami viszonylag normális piát. Nem kell izé, mert nem az a lényeg, csakhogy legyen ott nálad, tehát.”

Meghallgatható az is, ahogy Völner Pár exállamtitkár trágyadombnak nevezi az azóta már átalakított minisztériumot, az Emmit, de az is, ahogy Völner a feleségével beszéli meg telefonon, hogy a hatóságok elvitték a Porschét. Ekkor mondja Völner felesége azt is, hogy „figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.” Mire Völner csak annyit mond: „Lehet, hogy fogok is... Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

A Blikk által közölt részletek között van az is, amiben Schadl rokonai rendesen belezavarodnak a virágnyelvbe, azt ugyanis csak Schadl felesége és Schadl apja egyeztették egymással, hogy biztosításként hivatkoznak arra, hogy egy széfben helyeztek el ékszereket és egyéb vagyontárgyakat, mások, illetve később Schadl apja is széfként hivatkoznak arra, amire a Blikk szerint Schadl felesége kitartóan biztosításként.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt juttatott Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!