Varga Judit feljelentésével fenyegetőzik az egyik végrehajtó, mondja a lehallgatott beszélgetésen Schadl

2023. január 24. – 07:16

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hanganyagokat közölt a Völner–Schadl-ügyben végzett lehallgatásokból a Blikk. A korábban nyilvánosságra hozott felvételeken az az elhíresült részlet is hallható, amikor Schadl az ügyintézőjével beszélve egyszerűen csak egy hármasnak nevezi a hárommilliós kenőpénzt, de az is elhangzik, amikor Völner a feleségével beszéli meg telefonon, hogy a hatóságok elvitték a Porschét. A most közölt felvételeken többek között azt beszéli meg az egykori államtitkár és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, hogyan lökdösték át a hallgatókat a jogi képzésen. Schadl erről azt mondja:

„Sőt, egyébként ettől eltekintve Pécsett mindenkit, aki egy kicsit bizonytalan volt, mindenkit kimostak a szarból, hogy jó, van némi esély, akkor csináljuk. Olyat is, aki egy kicsit billegett, és mondták, hogy nem valószínű, hogy be fogja fejezni.”

Arról is szó esik a felvételeken, hogyan zajlott a végrehajtói pályázatok kiírása, amiről a hangfelvételek alapján rendszeresen egyeztetett Völner és Schadl.

Völner: Szerintem így egyben jobb, mert egybe írjuk ki, és akkor gyakorlatilag nem kell ugyanazokat az embereket többször…

Schadl: Ez így van, ez így van, mert egyébként, aki ugye, nem kerül be, ha négy csomagba írjuk ki, akkor mind a négyszer el fog jönni, mind a négyszer meg kell hallgatni.

Az egyik beszélgetésben Varga Judit igazságügyi miniszter neve is előkerült. Schadl az Igazságügyi Minisztérium egyik munkatársával egyeztetett egy problémás végrehajtó miatt, ekkor említi meg a minisztert.

Schadl: „Ha felfüggesztenek vagy valakit felállítanak, akkor mindenkit a saját irodája helyettesít. Mert ugye, gyakorlatilag a Vh. ezt nem szabályozza. Csak az van benne, ami arra vonatkozik alapvetően, hogy ha 30 napon belül van távol a végrehajtó, akkor saját irodáján keresztül kell helyettesíteni. És R. ugat, hogy a saját irodáján át helyettesítsék, és őt illesse meg az árbevétel, amihez nyilván nem fogunk hozzájárulni. De addig is kéne valamiféle rendelet, amit kurva gyorsan össze kell pakolni. Mi összerakunk egy tervezetet, de nagyon égeti a talpunkat a sztori, mert a…”

X.: Nálunk marad a sztori, az IM-ben marad ez a rendelet. Nem kell vele megvárni a hatóságot.”

Schadl: Nem. Ezt egy hónapon belül meg kell szülnünk. Meg addig is gondolkodjál már rajta légy szíves, milyen állásfoglalást, akármit tudunk kiállítani, mert a P. lett helyettes és elvitte az iratokat, és az R. már ott tart, hogy feljelentette a P.-t, bűnpártolásért már feljelentette K.-t, és előre fenyegetőzik, hogy feljelenti a Varga Juditot bűnpártolással, meg a Völnert is.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt juttatott Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség azt indítványozta, hogy – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje a bíróság.

Az Rtl.hu információi szerint a korrupcióval vádolt volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál azt írta a tavaly márciusi vallomásában, hogy senkitől sem kapott kenőpénzt, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!