Varga Judit: Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van

2021. július 19. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától”

– nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban.

A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

Az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti. Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi. „Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen” – mondta Varga Judit.

Frissítés 19:51: Varga Judit a Népszava brüsszeli tudósítójának azt mondta, hogy Magyarországon szakmai alapon működik a titkosszolgálat, amelynek a döntései nem pártállás vagy foglalkozás, hanem az adott tevékenység alapján születnek.

„Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni”

– mondta a miniszter. A Le Monde című francia lapnak korábban adott interjújáról azt mondta, hogy egyetlen kérdést és feleletet sem húzott ki belőle.

A Washington Post írt arról, hogy a Le Monde újságírója az interjú során megkérdezte Vargától, hogy teljesítene-e egy olyan kérést, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy politikai ellenfelet. A miniszter felháborodva utasította vissza a kérdését, amit provokációnak tartott. A Washington Post szerint a miniszter irodája másnap azt kérte a Le Monde szerkesztőitől, hogy töröljék a kérdést és a választ az interjúból. Varga Judit tagadta, hogy ilyen kérést továbbítottak volna a francia újsághoz.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel szerint a Pegasus nevű kémprogrammal megfigyelt célpontok számára nincs hatékony jogorvoslati lehetőség Magyarországon, mivel a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekre nem vonatkoznak pontos szabályok.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!