A Pegasus-célszemélyek közé kerültek, majd lecsukták őket felbujtás vádjával, vagy feltették a meztelen fotóikat a netre

2021. július 19. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászok, aktivisták és diktatórikus rezsimek disszidenseit is megtalálta a nemzetközi újságírócsapat az izraeli kémprogram célszemélyeinek listájában, számolt be a Guardian. Az érintettek közül többekkel szemben léptek fel a hatóságok hazájukban, és olyan is volt, akinek privát fotói felkerültek az internetre.

A szoftvert kifejlesztő izraeli NSO azt állítja, csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével és csak állami szerveknek adja el a Pegasust azért, hogy a terrorizmus ellen küzdhessenek, ám a kiszivárgott lista merőben más képet fest a valós felhasználásról.

Azerbajdzsán

A kiszivárgott azeri adatok között szerepel hat olyan aktivista és disszidens telefonszáma, akiknek a magánlevelezése 2019-ben szerepelt egy mocskolódó televíziós műsorban. Az egyik aktivista-újságíróval, a 2019-ben még csak 18 éves Fatima Movlamlival ennél is súlyosabb dolog történt: a meztelen képei kikerültek egy Facebook-oldalra. Azóta sem világos, hogyan jutottak hozzá illetéktelenek a fényképekhez, Movlamli azt mondta, talán akkor férhettek hozzá, amikor a rendőrség egy kihallgatás során lefoglalta a telefonját, és arra kényszerítette, hogy feloldja azt. Ugyanakkor az ő száma is szerepelt a tényfeltárók által megszerzett adatsorban. Mivel a telefonjait gyakran cseréli, nincs lehetőség annak ellenőrzésére, hogy feltörték-e a Pegasusszal az akkoriban használt eszközét.

India

Umar Khalid, a delhi Jawaharlal Nehru Egyetem hallgatói aktivistája és a Demokratikus Diákszövetség vezetője 2018 végén került fel a célpontok listájára, nem sokkal azelőtt, hogy vádat emeltek volna ellene felbujtásért. 2020 szeptemberében tartóztatták le zavargások szervezésének vádjával, a rendőrség azt állította, hogy az ellene szóló bizonyítékok között több mint 1 millió oldalnyi, a mobiltelefonjáról kinyert információ szerepelt. De azt nem tisztázták, hogyan jutottak hozzá az információkhoz. Khalid jelenleg börtönben ülve várja a tárgyalást.

Az őslakos közösségek és az alacsony kasztokba tartozó indiaiak jogaiért küzdő írók, ügyvédek és művészek mobilszámai is szerepeltek az adatok között. A hálózat több tagját letartóztatták és terrorista bűncselekményekkel (többek között Narendra Modi indiai miniszterelnök meggyilkolásának tervezgetésével) vádolták meg az elmúlt három évben. A hálózathoz tartozott egy 84 éves jezsuita pap, Stan Swamy is, aki nemrég elhunyt, miután a börtönben elkapta a Covid–19-et. A Swamy bűntársaiként letartóztatott Hany Babu, Shoma Sen és Rona Wilson a letartóztatásukat megelőző hónapokban és az azt követő években kerültek a lehetséges célpontok közé.

Szaúd-Arábia és az Arab Emírségek

Loujain al-Hathloul, Szaúd-Arábia legismertebb nőjogi aktivistája mindössze néhány héttel azelőtt került a Pegasus-célszemélyek listájára, hogy 2018-ban elrabolták az Egyesült Arab Emírségekben, és erőszakkal visszatoloncolták Szaúd-Arábiába. Hazájában három évig börtönben volt, és állítólag megkínozták. Lehetséges, hogy Hathloult az Egyesült Arab Emírségek, az NSO ismert ügyfele és Szaúd-Arábia közeli szövetségese választhatta célpontnak. Hathloul korábban is beszélt róla, hogy feltételezése szerint feltörték az emailjeit azzal a szándékkal, hogy felfedjék, kikkel szervezkedik közösen.

A londoni Rodney Dixont, aki ügyvédként számos nagy horderejű emberi jogi ügyet vitt, 2019-ben választották ki célpontnak. Telefonjának vizsgálata a Pegasushoz kapcsolódó tevékenységet mutatott ki, ám végül nem sikerült feltörni az eszközt. Ügyfelei közé tartozott Matthew Hedges, az Egyesült Arab Emírségekben bebörtönzött brit doktorandusz és Hatice Cengiz, a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya. Őt is megcélozták a Pegasusszal, és a szakértői vizsgálatok sikeres fertőzésre utaló bizonyítékokat mutattak ki.

Mexikó

Az adatok azt mutatják, hogy Mexikóban ügyvédek és jogvédők széles köre került fel a lehetséges célpontok listájára, köztük Eduardo Ferrer Mac-Gregor Poisot bíró, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elnöke volt, és Alejandro Solalinde katolikus pap, a migránsok jogainak közismert védelmezője.

Solalinde azt mondta, hogy szerinte az előző mexikói kormány keresett valamit, amivel árthat a hírnevének, és zsarolhatja, mivel támogatta politikai riválisát, és elmondta, hogy egy korábbi nemzeti hírszerző ügynökség (Cisen) ügynöke is figyelmeztette, hogy megfigyelés alatt áll.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!