TASZ: Magyarországon nincs hatékony jogorvoslat a megfigyelt célpontok számára

2021. július 19. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel szerint a Pegasus nevű kémprogrammal megfigyelt célpontok számára nincs hatékony jogorvoslati lehetőség Magyarországon – írja a TASZ a 444-en megjelent cikkben.

Szabó szerint Magyarországon az a legnagyobb baj a nemzetbiztonsági célú megfigyeléssel, hogy nem vonatkoznak rá pontos szabályok. A magyar jogrendszer sajátossága, hogy egy jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen. A TASZ véleménye szerint a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelés magyar szabályaival legalább három komoly probléma is akad:

  1. A titkos megfigyelés törvényi feltételei rendkívül elnagyoltak.
  2. A feltételek fennállását egy olyan személy állapítja meg (a titkos megfigyelést egy olyan személy engedélyezi), akitől nem várható objektív, a megfigyeléssel ellentétes érdekeket is megfelelően érvényesítő döntés. Ez a személy ma Varga Judit igazságügyi miniszter.
  3. Magyarországon nincs hatékony jogorvoslat a jogellenes megfigyeléssel szemben.

A magyar szolgálatok akkor végezhetnek nemzetbiztonsági célból titkos információszerzést, ha a feladatukhoz szükséges adatokat más úton nem tudják megszerezni. „A nemzetbiztonsági szolgálatok feladatait pedig nagyon tágan határozza meg a törvény, amely nem tartalmaz további tartalmi korlátot” – írja a TASZ szakmai igazgatója.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telexen itt olvashatja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Azóta a Direkt36-nak újabb cikkei jelentek meg erről a Telexen: Bánáti János célponttá válásáról itt, Gémesi Györgyről pedig itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!