Varga Judit töröltetni akarta egy interjúból, amikor arról kérdezték, adna-e engedélyt újságírók és ellenzékiek megfigyelésére. A miniszter ezt tagadja

2021. július 19. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törölni akarta Varga Judit azt a részt a francia Le Monde lapnak adott interjújából, amiben magyar újságírók és ellenzéki személyek esetleges megfigyeléséről kérdezték, írja a The Washington Post.

Frissítés 20:08: Varga Judit a Népszava brüsszeli tudósítójának az nyilatkozta, hogy a miniszteri irodája nem kérte a Le Monde szerkesztőitől, hogy töröljék a kérdést és az arra adott válaszát az interjúból. A miniszter szerint ő egyetlen kérdést és feleletet sem húzott ki az elkészült anyagból.

Újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek az NSO izraeli kiberbiztonsági cég ügyfelei, jellemzően autoriter vagy korrupt államok – derítette ki a párizsi székhelyű Forbidden Stories (FS) által vezetett nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt. Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 a nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A nemzetközi projektben a francia Le Monde lap is részt vett, akik július elején készítettek interjút Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Ebben azt is kérdezték tőle, hogy megadná-e a felhatalmazást egy újságíró vagy ellenzéki személy megfigyelésére (a nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett megfigyeléseket az igazságügyi miniszter hagyja jóvá). A kérdésre Varga felháborodottan azt válaszolta: „Micsoda kérdés! Ez önmagában provokáció!” Azt is állította, hogy csak a jogszabályoknak megfelelő megfigyelési kérelmek kaphatnak engedélyt, és azt is hozzátette, hogy „annyi sok veszély leselkedik az államra mindenhonnan”.

A Washington Post most azt írja, az interjú utáni napon az Igazságügyi Minisztérium azt kérte a laptól, a kérdést és a válaszát is töröljék az interjúból.

Később Varga is részletes kérdéssort kapott a célpontként kiválasztott, illetve konkrétan megfigyelés alá is vett magyar újságírókról és médiatulajdonosokról, de erre már nem érkezett válasz.

Az ügyben kérdéseket küldtünk az Igazságügyi Minisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Pegasus kémprogram magyar vonatkozásairól ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!