A rogáni boszorkánykonyha működésébe is bepillantást engedett Magyar Péter

Legfontosabb

2024. február 12. – 23:02

A rogáni boszorkánykonyha működésébe is bepillantást engedett Magyar Péter
Rogán Antal – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb kormányzati döntések egy szűk körben születnek, egyetlen miniszteri MTI-közlemény sem mehet ki Rogán Antal jóváhagyása nélkül, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt pedig politikai furkósbotként használják – a Karmelita belső világáról tett nagy visszhangot kiváló állításokat Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a Partizán vasárnap esti műsorában.

Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása után alig egy órával a NER történetében szokatlan – ha nem is példa nélküli – éles kritikával állt a nyilvánosság elé Magyar, aki régóta a legfelsőbb kormányzati körökben mozog, és kiterjedt fideszes kapcsolatrendszere van. „Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” – írta Facebook-oldalán Rogán Antalra, illetve a miniszter kabinetfőnökére, Nagy Ádámra, és a feleségére, Rogán Barbarára utalva Magyar.

Vasárnap este aztán bement a Partizán stúdiójába, és teljesen magától értetődően beszélt a titkosszolgálatokat és kormányzati propagandát egy személyben irányító Rogán Antal szerepéről és csaknem korlátlan hatalmáról. Valójában nagy újdonságot nem árult el az interjúban Magyar, állításai nagy része már megjelent a médiában az elmúlt években.

Ilyen részletességgel azonban ritkán szoktak beszélni a rogáni boszorkánykonyha működéséről a körön belülről.

Magyar kiterjedt kormányzati kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és számos helyről kaphat érzékeny információkat a NER belső világából. Volt felesége, Varga Judit négy évig volt igazságügyi miniszter, de egyetem óta közeli barátja Orbán egyik legfontosabb minisztere, Gulyás Gergely is. A kancelláriaminiszter mellett egy évfolyamra járt Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével a Pázmány Péter Egyetem jogi karán, de állítása szerint a baráti társaságuk tagja Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is.

Magyar állításait ettől függetlenül érdemes távolságtartással fogadni. Még nem egészen világos, hogy a sértettség és a Rogán-ellenes támadás („Rogán Antalnak mennie kell!”) mellett milyen motivációval állt most a nyilvánosság elé. Lehetetlenség lenne azt is szétszálazni, hogy mi az, amit egy-egy olvasott cikk alapján mondott az interjúban; mi az, amire közvetlen rálátása volt; és mi az, amit például Varga Judittól vagy egyetemi barátjától, Gulyás Gergelytől hallhatott. Nem szabad tehát készpénznek venni minden állítását, ám a kormányzati működés és döntéshozatal végletesen zárt világát segít némileg megérteni, ha részletesebben is megnézzük, miket mondott Magyar a Karmelita hétköznapjairól.

A kommunikációban az van, amit Rogán Antal mond

Rogán Antalt Orbán intézőembereként, „a kormány Richelieu-jeként” jellemezte. „Mindenki tudja, hogy Rogán Antal irányítja a kormányzati kommunikációt” – fogalmazott Varga Judit volt férje, és teljes bizonyossággal állította azt is, hogy a kabinetminiszter keze van Bayer Zsolt szombat reggel megjelent publicisztikája mögött. Bayer a cikkében magyarázatot követelt Novák Katalintól a kegyelmi ügyben. A publicista szerint a köztársasági elnök morális kötelessége, hogy magyarázatot adjon. „Ez nem úszható meg, nem spórolható meg”.

A kabinetminiszter azonban nemcsak a háttérben ügyködik Magyar szerint.

„Az utolsó miniszteri MTI-közleményt is Rogán Antal minisztériuma hagyja jóvá.”

Amíg Rogán csapata nem bólint rá, gyakorlatilag semmi nem kerülhet nyilvánosságra. Magyar szerint legfeljebb egy-két miniszter lehet ez alól kivétel: például Gulyás Gergely és Szijjártó Péter. „Itt katonai rend van. A kommunikációban az van, amit Rogán Antal mond.”

Egy személyes példával is bemutatta a rogáni kommunikációs központ működését. 2021 januárjában jelent meg a Blikken, hogy Varga Juditék 200 millió forintért vásároltak két lakást a XII. kerületben. A vételárból 8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték. Magyar szerint ez egy teljesen normális lakásvásárlás volt, az ő belvárosi lakása volt a pótfedezete a tranzakciónak (a lehetséges hitelkonstrukcióról mi is írtunk), és az egészből nem lett volna ügy, ha az Igazságügyi Minisztérium vagy személyesen Varga Judit válaszolhatott volna az újságírói kérdésekre.

Az igazságügyi miniszter azonban azt az utasítást kapta felülről, hogy tilos erről bármit is mondani. „Az én volt feleségem azt az ukázt kapta Rogán Antaltól és a kormányzati agytröszttől, hogy nem kommunikálunk. Nem emeljük fel a hírt.”

Arra azonban jó alapot adott a Blikk cikke, hogy utánanézzünk Varga ingatlanjainak a vagyonnyilatkozatában, és rátaláljunk arra a balatonhenyei nyaralóra, amit a csok segítségével vettek. Mindez azért is vetett fel kérdéseket, mert a csokot nyaralóra nem lehet igénybe venni, és nem tűnt túl valószínű forgatókönyvnek, hogy Vargáék a Balaton mellé költözzenek. Magyar szerint ez az ügy sem égett volna rá kellemetlenül a feleségére, ha az Igazságügyi Minisztérium válaszolhatott volna lapunk kérdéseire.

„De a minisztérium nem reagált felsőbb utasításra erre a megkeresésre. Miért? Mert a Telexszel nem beszélünk.”

Arra is utalt az interjúban Magyar, hogy az egész szivárogtatás mögött szerinte Rogán állhat. Állítja, hogy a budai ingatlanvásárlást Varga Judit mindössze három embernek jelezte a kormányban: Orbán Viktornak, Rogán Antalnak és Gulyás Gergelynek. Magyar szerint a kabinetminiszternek azért állt érdekében, hogy az igazságügyi miniszter méregdrága budai ingatlanjáról cikkezzen a média, mert ezzel próbálta már előre csillapítani új felesége borsodi földvásárlási ügyét, amire pár nappal később, a friss vagyonnyilatkozatok közzététele után derült fény.

Nem a kormányülésen dőlnek el a fontos kérdések

Varga Judit volt férje arról is beszélt az interjúban, hogy a kormányzati felmérések, közvélemény-kutatások Rogán Antal asztalán landolnak a Karmelitában. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Századvég és a Nézőpont Intézet folyamatosan szondázza a közhangulatot a kormány megrendelésére. Magyar azonban egyenesen arra utalt, hogy a kormányzati döntéseket is befolyásolhatja, hogy a kabinetminiszter az adatokat milyen formában tálalja Orbánnak és más döntéshozóknak.

„A kormánynak van egy belső magja. Nem a kormányülésen dőlnek el feltétlenül a fontos dolgok, hanem ebben a belső magban, és a Fidesz elnökségi ülésén”

– fogalmazott Magyar.

A belső magba szerinte Rogán Antal, Orbán kabinetfőnöke; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója; és az utóbbi időben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartozik.

A kormányzat epicentrumáról egy 2021-es interjúban a miniszterelnök politikai igazgatója is beszélt az Indexnek. Orbán Balázs akkor azt mondta: Gulyás és Rogán politikai feladata a központi koordináció. „Rogán Antal a kabinetfőnöki és a kommunikációs feladatok ellátásának a felelőse. Gulyás Gergely a többi kormányzati szereplő felé lát el közvetítő és szervező feladatokat”. Az adminisztratív munkát pedig Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára végzi. „Ez a három ember a legfontosabb szereplője a miniszterelnök napi munkáját segítő csapatnak” – mondta akkor Orbán Balázs.

Ez a belső mag egészült ki az utóbbi két-három évben Nagy Mártonnal, aki előbb a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója volt, majd 2022-ben bekerült a kormányba gazdaságfejlesztési miniszterként, és azóta is sorra markolja fel a fajsúlyos területeket. Nagy felemelkedéséről korábban itt írtunk.

Behívtak a Karmelitába, és azt mondták, ezt és ezt választhatom

A fentieknél jóval meredekebb és ellenőrizhetetlen történetet is megosztott Magyar Péter a rogáni irányításról. Állítása szerint durva eszközökkel próbálták megakadályozni 2020-ban, hogy elváljon Varga Judittól. „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom.” Mivel Magyar nem ment bele a felkínált opciókba, megfogalmazása szerint jött „a botos megoldás.”

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) pár nappal később azonnali, be nem jelentett vizsgálatot indított a munkahelyén, a Diákhitel Központban, és lefoglalta a számítógépeket, telefonokat. „Ez egy figyelmeztetés” – súgta meg neki a KEHI vezetője, aki a személyes jó barátja. Miután rendeződött Magyar és Varga kapcsolata, mindenfajta megállapítás nélkül lezárták a vizsgálatot.

A Diákhitel Központnál olyan is előfordult Magyar szerint, hogy amikor nem akart aláírni egy fontos szerződést, személyesen Rogán kabinetfőnöke, Nagy Ádám hívta fel, és közölte: jobban tenné, ha aláírná.

„Ez nem fenyegetés volt. Baráti tanács, hogy ő aláírná a helyemben.”

Hétfő délelőtt részletes kérdéssort küldtünk Magyar Péter legfontosabb állításairól Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének, valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályának is. Pár órával később ugyanaz a tömör válasz érkezett mindkét helyről: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!