Autó, lakás, többmilliós fizetés – ezeket kapja Novák Katalin élete végéig

2024. február 11. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szombaton bejelentette a lemondását, de a törvény szerint az élete végéig használhatja a köztársasági elnöki megnevezést. Az szinte biztosan kizárható, hogy visszatérne a politikába, ám megélhetési gondjai nem lesznek.

A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák elhagyja a munkahelyét, a Sándor-palotát, és családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik rezidenciát egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is élete végéig az állam állja.

A 24.hu cikke szerint Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott a távozása után, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel közpénzből. A plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál viszont nem élt ezzel a lehetőséggel, vagyis nem igényelt állami rezidenciát.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg. Az autóhoz sofőrt is ad a rendőrség. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

A külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt. A 24.hu cikke szerint egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

A volt köztársasági elnök még arra is kap pénzt a központi költségvetésből, hogy közcélú felajánlásokat, adományokat tegyen civil szervezeteknek. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73-73 millió forint felett rendelkezhettek.

A Momentum megvonná a juttatásokat a távozó köztársasági elnöktől, Hajnal Miklós szombat este nyújtotta be az erről szóló törvénymódosító javaslatot. „A szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg” – áll a javaslatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!