Megvonná Novák Katalin juttatásait a Momentum

2024. február 10. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Megvonná Novák Katalintól az ezentúl neki járó juttatásokat a Momentum egy beterjesztett Alaptörvény-módisítással. A Hajnal Miklós jegyezte javaslat szerint

„A szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg.”

Javaslatuk szerint a volt köztársasági elnököt, valamint a köztársasági elnök és a volt köztársasági elnök özvegyét ne illessék meg a meghatározott jogosultságok és juttatások, ha a köztársasági elnök megbízatása az Alaptörvény 12. cikk (3) bekezdés e), f) vagy g) pontja alapján szűnt meg. Az említett rész így hangzik:

A köztársasági elnök megbízatása megszűnik

  • a) megbízatási idejének lejártával;
  • b) halálával;
  • c) ha kilencven napot meghaladó időn át képtelen feladatköreinek ellátására;
  • d) ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn;
  • e) összeférhetetlenség kimondásával;
  • f) lemondásával;
  • g) a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással.

A törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnökként kell szólítani, csakúgy mint még élő elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák elhagyja a munkahelyét, a Sándor-palotát, és családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!