Gulyás biztos benne, hogy Novák Katalin hamarosan dolgozni fog valahol

2024. február 16. – 14:27

frissítve

Gulyás biztos benne, hogy Novák Katalin hamarosan dolgozni fog valahol
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki kormányinfóval a kormány képviselői először álltak ki a sajtó elé azóta, hogy kiderült, a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A botrány hatására lemondott Novák Katalin, és a kegyelmet igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit is távozott a közéletből. Balog Zoltán református püspök felelőssége is felmerült az ügyben.

„Most mondtak le, és vonultak vissza a közélettől” – mondta Gulyás arra, hogy számítanak-e Novák Katalinra és Varga Juditra a közeljövőben.

„A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről”, mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány szerint Balog Zoltánnak le kéne-e mondania.

A közvetlen köztársasági elnökválasztásról Gulyás azt mondta, van egy alkotmányos rend Magyarországon, ez alapján választanak elnököt. „Biztos, hogy nem fog változni” ez, mondta.

Gulyás szerint „a sajtó segítségével többnyire lefolytak a vizsgálatok” arról, ki nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét, ezek szerint a kormány nem tervez ezzel foglalkozni.

Gulyás szerint már a tavaszi ülésszakban áttekintik a gyerekvédelminek nevezett törvényeket, és módosítókat nyújtanak be hozzá.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás elmondta, hogy a tavaszi ülésszakban dönhet a parlament Orbán Viktor alkotmánymódosításáról. Gulyás reményei szerint két héten belül döntenek az új köztársasági elnök személyéről. A parlament február 26-án fogadja el Novák Katalin lemondását, az onnan számított 30 napon belül kell megszavazni az új köztársasági elnököt.

A Klubrádió kurvás-bútorcserés véleménycikkéről azt mondta, hogy bolvesik diktatúrák idejét idézi az ügy.

A Magyar Nemzet azt is megkérdezte Gulyástól, mi a véleménye a füstbombadobálásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Fekete-Győr Andrásról. Gulyás azt mondta, a jobboldalon vállalják a felelősséget a hibákért, míg a baloldalon nem.

Gulyás szerint át kell tekinteni a gyerekvédelmi jogszabályokat is, az észszerű szigorításokat támogatja a kormány. „Örülünk annak, hogy rossz ügyekben is lehet valami pozitívat találni”, mondta.

„A családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette az elmúlt években”, és Varga Juditnak is nagy szerepe volt abban, hogy törvényileg is védjék a családokat, mondta Gulyás. A miniszter szerint ezért is érthető, hogy a társadalom nagy része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. De szerinte példamutatóan viselkedtek, lemondtak, a kormánynak pedig ezután a jövőbe kell néznie.

Gulyás Gergely szerint a kormányülés arra volt jó, hogy levonják a politikai következményeit a kegyelmi ügynek. A magyar kormány szerinte az elmúlt 14 évben a gyerekek védelmére nagy hangsúlyt fektetett, majd felsorolta, milyen intézkedéseket hoztak.

A pénteki kormányinfóval a kormány képviselői először állnak ki a sajtó elé azóta, hogy kiderült, a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

Azóta Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, hogy nem lesz a Fidesz-KDNP listavezetője, és kivonul a közéletből. A miniszterelnök sok évtizedes barátjának, Balog Zoltán püspöknek a sorsa pedig még mindig kérdéses. A Telexnek több forrás is arról beszélt, hogy az ügyben Balog Zoltán fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként: információk szerint ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Az ügy kirobbanása óta Orbán Viktor sem szólalt fel nyilvánosan, kivéve akkor, amikor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújt be arról, hogy a köztársasági elnök ezután ne adhasson kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

Ráadásul közben egy új szereplő is megjelent a színen: Varga Judit volt férje, Magyar Péter, aki régóta a legfelsőbb kormányzati körökben mozog, az utóbbi napokban elkezdett beszélni, és beleállt Rogán Antalba, Tiborcz Istvánba, de még Orbán Viktorba is.

Orbán Viktor szombaton tartja a szokásos évértékelőjét a Várkert Bazárban, de a Telexet erre nem engedik be. A miniszterelnök évértékelőjét szervező Polgári Magyarországért Alapítvány válaszában azt írta nekünk, hogy a média csak korlátozott létszámban tud részt venni az eseményen, ezért a Telex regisztrációját nem tudják elfogadni.

Másfél órás lesz csak a mai kormányinfó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!