Nem engedik be a Telexet Orbán évértékelőjére

2024. február 15. – 13:58

Nem engedik be a Telexet Orbán évértékelőjére
Orbán Viktor 2023-as évértékelő beszéde – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem engedik be a Telexet Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédére, amit szombaton tartanak a Várkert Bazárban. A miniszterelnök évértékelőjét szervező Polgári Magyarországért Alapítvány válaszában azt írta, hogy a média csak korlátozott létszámban tud részt venni az eseményen, ezért a Telex regisztrációját nem tudják elfogadni. Úgy tudjuk, hogy sok más hazai sajtótermék – 24.hu, Blikk, Szabad Európa – is ezt a választ kapta, másokat, például az RTL Klub stábját viszont beengedik. Információink szerint a külföld média képviselői sem lehetnek ott Orbán beszédén: többek között az AP, az AFP, a Reuters, a Bloomberg és a Xinhua regisztrációját is elutasították. Az ATV stábjának regisztrációja még egyeztetés alatt van.

Orbán Viktor tavalyi évértékelőjén még ott lehetett a Telex fotósa, viszont először március 15-én Kiskőrösön, majd október 23-án Veszprémben is már a sajtó teljes kizárásával mondott ünnepi beszédet a miniszterelnök. Utóbbinál először úgy volt, hogy a sajtót előzetes regisztráció után „szeretettel várják”, végül a helyszínen mégsem engedték be a kordonon belülre a független sajtó munkatársait.

Orbán Viktor évértékelői a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében amúgy a jobboldali nyilvánosság legnagyobb társadalmi eseményének számítanak minden évben, tavaly például celebek sora vett részt rajta meghívottként.

A sajtó kizárása valószínűleg nem független a K. Endre elnöki kegyelme miatt kirobbant politikai botránytól, aminek nyomán Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott. Orbán Viktor a múlt hét csütörtökön bejelentett alkotmánymódosítás alkalmával szólalt meg először és a mai napig utoljára a kegyelmi ügyben.

A miniszterelnök arra sem reagált nyilvánosan, hogy Varga Judit exférje, Magyar Péter a Partizánnak adott interjúban és Facebook-posztjaiban keményen kritizálta Rogán Antalt és a kormányzati kommunikáció működését, de Tiborcz István vagyonosodását is szóvá tette.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!