Orbán Viktor napok óta hallgat, sajtófőnöke szerint már elmondta az álláspontját a kegyelmi ügyben

2024. február 13. – 16:20

Orbán Viktor napok óta hallgat, sajtófőnöke szerint már elmondta az álláspontját a kegyelmi ügyben
Orbán Viktor utolsó, az alkotmánymódosításról szóló bejelentése során – Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A köztársasági elnök lemondott, a Fidesz országgyűlési képviselője és EP-listavezetője visszavonult a közélettől, és Varga Judit volt férje napról napra súlyos állításokat fogalmaz meg a nyilvánosságban a miniszterelnök vejéről, kabinetfőnökéről és a kormányzat belső működéséről. Orbán Viktor azonban hallgat.

A NER történetében eddig nem látott felfordulás közepén teljesen felszívódott a miniszterelnök. Napok óta nem tudni, hogy hol van, mi a programja, mit gondol Novák és Varga lemondásáról, és ami a legfontosabb kérdés: milyen politikai megoldással áll elő.

„A kegyelmi ügyben a miniszterelnök már elmondta az álláspontját. A kormányzati munka a megszokott rendben folyik”

– mindössze ennyit válaszolt Havasi Bertalan kedd délután a Telexnek, amikor a miniszterelnök hallgatásának okairól, a hivatalos programjáról, valamint a következő kormányülés időpontjáról és napirendjéről érdeklődtünk. Arra is rákérdeztük, hogy mikor és milyen formában reagál Orbán a köztársasági elnök lemondására és az elmúlt napok eseményeire. Erre érkezett az a válasz, hogy a miniszterelnök már elmondta az álláspontját az ügyben.

Orbán az elmúlt napokban annyira igyekszik eltolni és a lehető legtávolabb tartani magától a kegyelmi ügy felelősségét, hogy mindeközben a saját táborának sem segít magyarázattal vagy iránymutatással. A közösségi oldalain utoljára múlt csütörtökön osztott meg tartalmat, azóta a rogáni kommunikációs gépezet távol tartja mindenfajta nyilvánosságtól.

„Hol bujkál Orbán Viktor, amikor két pedofilsimogató fideszes politikus is belebukik a pedofilbotrányba?

tette fel a kérdést Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció képviselője is a keddi sajtótájékoztatóján. – Hogy lehet az, hogy lemond a köztársasági elnök és egy volt miniszter, a miniszterelnök mégsem szólal meg 4 napja?”

Selyemzsinór

Másfél hete, február 2-án írta meg a 444, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Varga Judit volt igazságügyi miniszter felterjesztésére és ellenjegyzésével kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének.

A köztársasági hivatal pár órán belül reagált a hírre, még ha valós magyarázatot nem is adott a kegyelmi döntés hátterére. A miniszterelnök azonban hat napig egyáltalán nem szólalt meg az ügyben. Csak annyit lehetett tudni róla, hogy háromnapos kihelyezett kormányülésen volt Sopronbánfalván, majd az örmény elnököt fogadta Budapesten. Mindeközben Nemzeti Sportot olvasott, és Facebook-oldalán gratulált a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban világbajnoki címet szerző Rasovszky Kristófnak.

Hat nappal az első cikkek megjelenése után, múlt csütörtökön aztán Facebook-oldalán jelezte Orbán, hogy hamarosan bejelentést tesz „a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban”. A bejelentés Török Gábor politikai elemző szerint leginkább egy selyemzsinór volt a köztársasági elnöknek. A miniszterelnök eltolta magától és a kormánytól a felelősséget, és úgy tett, mintha Novák hibája után egy jogi hézag befoltozásával megoldaná az egész ügyet.

„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem”

jelentette ki Orbán.

Úgy fogalmazott, hogy vita alakult ki az elmúlt napokban a kegyelmi döntés jogköréről, ám szerinte itt nincs helye a jogászkodásnak, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Olyan alkotmánymódosítást javasolt, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. „Ideje rendezni ezt a kérdést!” – mondta a miniszterelnök a NER 14. évében a fideszes kétharmad által megalkotott, és gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvény tizenharmadik módosítását tervezve.

Ez máig az utolsó bejegyzés Orbán Facebook-oldalán. Az elmúlt napokban jó pár alkalommal kerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. Korábban arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán mikor beszélt utoljára Novák Katalinnal, és szóba került-e köztük a köztársasági elnök lemondása. Aztán rákérdeztünk arra, hogy miként fogadta a miniszterelnök Novák lemondását és Varga Judit fideszes országgyűlési képviselő, EP-listavezető visszavonulását. Ezekre a kérdésekre nem érkezett válasz.

Magyar Péter témát szolgáltatna a szombati évértékelőhöz

Amikor Magyar Péter állításaira kérdeztünk rá, azt a választ küldte a kormányfő sajtófőnöke:

„Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik”.

A miniszterelnök programja évek óta nem nyilvános, hivatalát, a Karmelitát 2021-ben kordonnal zárták le, így esélye sincs a független médiának, hogy személyesen kérdezhesse a miniszterelnököt. A kormányülések időpontja és napirendje is titkos, csak utólag, leginkább Facebook-képek alapján értesülhet róla a nyilvánosság.

A hallgatás azonban nem azt jelenti, hogy a háttérben Orbán ne foglalkozna a kegyelmi üggyel. A 444 írt arról kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Novák stábja megpróbált valamiféle magyarázatot adni a kegyelmi döntésre, ám

a miniszterelnök azt nem fogadta el, mondván: a köztársasági elnök a nyilvánosságnak tartozik azzal.

A 444 cikke szerint Orbán Viktor csapata később Balog Zoltántól is magyarázatot várt a kegyelmi ügyben, miután kiderült, az Emmi volt minisztere, a református egyház vezetője, Novák tanácsadója biztatta arra a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének. A lap két egymástól független kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy Orbán azt várta Balogtól, vállaljon felelősséget.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedden este az MTI-nek eljuttatott rövid közleményben ostobaságnak és hírlapi kacsának nevezte „a baloldali sajtóban Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban megjelent állításokat”. Szerinte a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe. A Telex úgy értesült ugyanakkor, hogy hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”.

Azt máig nem tudni, hogy Orbán mikor értesült az elnöki kegyelemről. Az is kérdéses, hogy egy ilyen horderejű döntés megszülethetett-e a miniszterelnök tudta és beleegyezése nélkül tavaly áprilisban. Varga Judit volt férje, Magyar Péter teljes bizonyossággal állította, hogy például a terrorizmusért elítélt Budaházy György kegyelmi ügyét a Fidesz elnökségi ülésén is megtárgyalták.

Bárhogy is történt K. Endre esetében, a kegyelmi döntés ellenjegyzéséért a kormányé a politikai felelősség, amely első számú vezetője Orbán Viktor. Az ellenzéki pártok ezért azt várják a miniszterelnöktől, hogy Novák és Varga távozása után álljon ki a nyilvánosságra, és adjon magyarázatot K. Endre kegyelmére.

Erre szombaton meg is lenne a lehetősége. Február 17-én lesz a miniszterelnök évértékelője a Várkert Bazárban. Magyar Péter, Varga Judit volt férje azt ígérte: a maga módján ő is igyekszik majd témát szolgáltatni Orbán beszédéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!