Órákon belül eldől Balog Zoltán sorsa

Legfontosabb

2024. február 12. – 21:19

Órákon belül eldől Balog Zoltán sorsa
Orbán Viktor, Novák Katalin és Balog Zoltán a Fidesz 2018-as választási győzelmét ünneplik – Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. A Telex és a Direkt36 információi szerint Balog Zoltán volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél a gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért.

Az ügy kirobbanása óta lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, és visszavonult a politikától Varga Judit, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter. Úgy tudjuk, hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. Ez már a kedd délelőtti értekezleten meg is történhet.

Azt forrásaink nem tudták megmondani, hogy Balog a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki székéről is lemond-e, de a 444 hétfői cikke szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt a püspöksége is bánhatja. A legtisztább megoldás persze az, ha nyugdíjba vonul, 66 évesen a református egyház szabályai szerint erre van is lehetősége.

Balog Zoltánt Novák Katalin lemondása óta nem lehet telefonon elérni, és sajtómegkeresésekre sem reagál. A Facebookján ugyan két napja megosztott egy Novák Katalin melletti kiállást, előtte azonban azt írta ki: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Novák Katalin környezetéből egy forrásunk arról beszélt, Balog bejegyzése sokakban „kiverte a biztosítékot”, hiszen miután ő lobbizott K. Endre kegyelméért, „a botrány tetőfokán egyszerűen lelépett”. Azóta kiderült, Balog az ausztriai Mosonszentandrásra ment elmélkedni, innen rendelte vissza keddre a Magyarországi Református Egyház.

Az egyház vezetésére rálátó forrásaink szerint a reformátusok között is egyre többen voltak elégedetlenek Balog vezetési stílusával, már a kegyelmi botrány előtt is. Orbán Viktor korábbi minisztere és lelkésze 2021-ben lett a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, majd néhány hétre rá a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. Sokan már akkor is úgy gondolták, Balog a Fidesz embere a református egyházban, és kifejezetten az a feladata, hogy gördülékennyé tegye az együttműködést a kormány és az Orbánék számára kifejezetten fontos egyház között – hiszen maga a miniszterelnök is református.

Balog a református egyház vezetőjeként sem szakított a politikából hozott gyakorlatokkal. „Inkább politikus, mint püspök, püspökként is úgy működik, mint miniszterként” – mondta egy, a református egyház vezetésére rálátó forrásunk.

Miután 2021-ben Balog a református zsinat lelkészi elnöke lett, titkárságát agilis fiatalokból szervezte meg, akik – több forrásunk szavai szerint is – „katonákként viselkednek”, és Balog akaratának megfelelően mozgatják a Magyarországi Református Egyház évszázados szervezetét. Az egyház ügyeit Balog leginkább telefonbeszélgetésekkel, személyes találkozókkal informálisan irányítja. A döntéseinek megfelelő eredményt már a formális találkozók előtt igyekszik bebiztosítani, és ebben segíti az is, hogy kormányzati, állami kapcsolatait valóban nagyon gyakran és eredményesen használja az egyház érdekében.

Ezzel egybevág, hogy a 444 értesülései szerint Balog a kegyelmi döntést, azaz 2023. április 23-át megelőzően találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között. A találkozó célja az lehetett, hogy Balog meggyőzze Novákot: K. Endre megérdemli a kegyelmet. Azt a mi forrásaink sem tudták biztosan, mi lehet a konkrét kapcsolat K. Endre és Balog között. Persze voltak rendezvények, amiken együtt vettek részt, de érdemi bizonyíték egyelőre nem került elő arról, hogy a két férfi között kifejezetten szoros kapcsolat lett volna, olyan, amiért megéri lobbizni egy politikailag ennyire kockázatos elnöki kegyelemért.

Viszont kérdéseinkre több, a Magyarországi Református Egyház szervezetében otthonosan mozgó személy is elismerte, hogy kormányzati kapcsolatai miatt Balogot sokan megkeresik az egyházon belülről azzal, hogy intézzen el nekik ügyeket.

„Esperesek, különböző egyházi személyek kérik közbenjárását problémás ügyeik, akár rendőrségi eljárások elsikálásában. Azt nem tudom, hogy végül tényleg elsikálja-e ezeket, de sokféle megkeresés találja meg.”

Több forrásunk pedzegette, hogy K. Endre kegyelme érdekében esetleg az Erdélyi Református Egyházkerület vezetése is közbenjárhatott, hiszen K. családja az erdélyi református körökben is beágyazott, apja az erdélyi Zabolán volt református főgondnok. Kató Béla erdélyi református püspök azonban megkeresésünkre ezt kategorikusan tagadta, azt mondta, nem ismeri K. Endrét, nem tud semmiféle lobbizásról az érdekében, nem tárgyaltak ilyesmiről, és minden ellenkező értesülés „teljesen téves”.

Beszélgetőpartnereink szerint református körökben „általános volt a megbotránkozás”, amikor a K. Endre kegyelméről, majd a Balog Zoltán közbenjárásáról szóló hírek megjelentek. „Ez már tényleg az ő képmutatása és a
rendszer képmutatása, a valódi hívőknek azért ez egy mélyütés” – mondta egyikük.

Persze önmagában azt, hogy Balog igyekszik közbenjárni a református egyház hozzá forduló tagjai érdekében a kormánynál, forrásaink nem tartották problémának, sőt szerintük még fontos is, hogy most, amikor a hívők száma folyamatosan csökken, az egyház kiálljon a tagjai mellett. „Gond akkor van, amikor ez a kiállás válik olyanná, hogy még több hívő fordul el tőlünk miatta” – mondta egy, a református egyház belső ügyeit ismerő személy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!