444: Balog Zoltánt is felelősnek tartja Orbán a kegyelmi ügy miatt

2024. február 12. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

Balog Zoltán református püspök közéleti szerepvállalásának és a kormányzati körökben betöltött befolyásának végét jelentheti a kegyelmi ügy miatt kirobbant botrány – állítják a 444-nek nyilatkozó nem hivatalos kormányzati források. Balognak, aki 2012 és 2018 közt vezette a Nemzeti Erőforrások Minisztériumát, jelenleg ugyan nincs hivatalos kormányzati pozíciója, de Novák Katalin tanácsadójaként és ezenkívül is jelentős tényező maradt a NER rendszerében.

Református püspöki tisztsége és a Károli Gáspár Református Egyetem több tízmilliárdos állami támogatással épített új kampuszának építési projektével kapcsolatos szerepe is megkérdőjeleződhet, ugyanis az ügyre rálátó források szerint Orbán Viktor hasonló lépést vár Balogtól, mint amit Novák Katalin és Varga Judit tett, vagyis neki is le kellene mondania tisztségeiről, és vissza kellene vonulnia.

A 444 információi szerint Balog Zoltán szervezett találkozót K. Endre felesége és Novák Katalin között, majd a köztársasági elnök ezt követően hozta meg kegyelmi döntését a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének ügyében.

A találkozó célja az lehetett, hogy K. felesége meggyőzze Novákot arról, hogy a Balog által régóta ismert K. Endre megérdemli a kegyelmet. Az nem világos ugyanakkor, hogy miért volt fontos Balog Zoltánnak a férfi, illetve az sem, hogy önszántából győzködte-e a köztársasági elnököt, vagy sem. Arról, hogy Balognak milyen szerepe lehetett a Novák Katalin lemondásához vezető botrányban, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedden este az MTI-nek eljuttatott rövid közleményben ostobaságnak és hírlapi kacsának nevezte „a baloldali sajtóban Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban megjelent állításokat”. Hozzátette, a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe.

A 444 teljes cikke itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!