Orbán Viktortól várnak magyarázatot az ellenzéki pártok a köztársasági elnök távozása után

2024. február 10. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

Közvetlen államfőválasztást, parlamenti vizsgálóbizottságot és a miniszterelnök magyarázatát követelik az ellenzéki pártok Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása után.

„Orbán Viktornak ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre. Ő a miniszterelnök, az ő kormánya nevében írta alá Varga Judit a kegyelmet. Ez Orbán rendszere, így eltagadhatatlan a felelőssége” – reagált Donáth Anna, a Momentum elnöke.

„Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok, mi mindannyian elszenvedtünk”

írja Ungár Péter, az LMP társelnöke is. Ungár szerint az emberek továbbra is magyarázatot várnak. „Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie”.

Az LMP társelnöke arról ír bejegyzésében, hogy szerinte nem véletlen bukott meg a Fidesz második köztársasági elnöke. „Arra kell gyanakodnunk, hogy ez azért történik meg, mert képtelenek a konszenzusra, a kompromisszumra. Amikor fel kellene mutatni a nemzet egységét, amikor ki kell állni a próbát, akkor elbuknak. Nem mindannyiunkat képviselik, és részérdekektől hajtva döntenek”.

„Novák Katalin az egyetlen elfogadható döntést hozta azzal, hogy lemondott. Varga Judit is, bár neki már a végrehajtómaffia-ügy kirobbanásakor kellett volna távoznia”

– osztotta meg Toroczkai László az X-en (korábbi nevén Twitter). A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szégyennek tartja, hogy az ügyben a nemzeti oldalon napok óta hallgatnak.

„Nincs annál undorítóbb, aljasabb bűn, mint a gyermekek megerőszakolása, megtámadása. Három gyermek édesapjaként is mondom, hogy az ilyen szörnyetegek számára nincs kegyelem, nekik a legsúlyosabb büntetés jár, és soha többet nem engedhetnénk vissza őket a társadalomba” – fogalmazott Toroczkai, aki szerint a pedofilok esetében a halálbüntetésnél is jobb büntetés „az életük végéig tartó börtön, munkatábor, ahol rengeteg bűnözővel vannak összezárva”.

Közvetlen államfőválasztás, közös ellenzéki jelölt

Az MSZP szerint Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával nem zárul még le a történet. „Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett” – áll a szocialisták közleményében.

Más pártokhoz hasonlóan ők is közvetlen államfőválasztást követelnek. Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságot is kezdeményezett, amely feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata mellett a konkrét ügy teljes körű feltárása lenne.

„Üdvözöljük Novák Katalin lemondását, elérkezett a közvetlen államfőválasztás ideje!” – reagált a köztársasági elnök lemondására a Jobbik-Konzervatívok. A párt a DK-hoz hasonlóan ismét benyújtja a köztársasági elnök közvetlen választására irányuló Alaptörvény-módosítást. A Jobbik szerint elég volt abból, hogy

„Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe”.

Követelik, hogy köztársaságielnök-jelöltek közvetlenül mérettessék meg magukat. „Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába”.

„Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása felér egy dupla beismerő vallomással, az immár volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter pedofilbotránya pedig nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. A Fidesz züllött rendszere” – reagált a Párbeszéd-Zöldek is. Az, hogy a Fidesz három köztársasági elnökéből kettő csúfos bukással és botránnyal végezte, világosan mutatja szerintük

„azt a szellemi és erkölcsi mocsarat, amelybe Orbánék beleráncigálták hazánkat”.

A Párbeszéd-Zöldek szerint „itt az ideje, hogy a köztársaságpártiak, a demokratikus ellenzék pártjai közösen jelöljenek olyan új államfőt, aki nemcsak a nemzet egységét jeleníti meg, hanem példát mutat abból: a magyar emberek valóban egymásról gondoskodó, egymást segítő, szolidáris társadalomban akarnak élni”.

A DK aláírásgyűjtést indít, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről. Azt javasolják, hogy az államfőválasztás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy napon legyen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!