A DK aláírásgyűjtést indít, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről

2024. február 10. – 18:11

A DK aláírásgyűjtést indít, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a budapesti Danubius Hotel Heliában 2023. szeptember 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét” – írta Facebook-oldalán Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, miután Novák Katalin bejelentette: lemond a köztársasági elnöki tisztségről.

Azért, hogy ez ne történhessen meg újra, azt kezdeményezi a DK, hogy ne az Országgyűlés, hanem a választópolgárok döntsenek az új köztársasági elnök személyéről. Ehhez törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek. A közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is indítanak a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, hogy minél több magyar ember támogatását szerezzük meg. „Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!