Orbán Viktor be is nyújtotta az alkotmánymódosítóját

2024. február 8. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

„A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja” – ezzel a mondattal egészülne ki az Alaptörvény Orbán Viktor módosítója alapján, ami csütörtök estére meg is jelent a parlament oldalán.

Ez tehát azt jelenti, hogy a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy Novák Katalin kegyelmi döntése után a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújt be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel.

Orbán Viktor rövid indokolást csatolt a módosítójához. Szerinte erre azért van szükség, mert a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki, és „ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni. Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak.”

Ehhez pedig szerinte tizenharmadszorra is módosítani kell az Alaptörvényt. Ahhoz, hogy ez életbe lépjen, az Országgyűlés kétharmadának meg kell azt szavaznia.

Novák Katalin hivatala a miniszterelnök alkotmánymódosítóját úgy kommentálta a Telexnek, hogy „a köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a kegyelmi döntése miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

A közvélemény napok óta találgatja, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a pápalátogatás ürügyén a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon egyik lakóját arra, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását.

Az ellenzéki pártok követelik a köztársasági elnök lemondását, egy közvélemény-kutató már méri is, hogy az ügy ártott-e Novák Katalin és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter népszerűségének. Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy a válaszadók szerint Nováknak le kellene-e mondania.

A köztársasági elnököt és a kormány tagjait napok óta próbáljuk elérni, hogy a kegyelemről kérdezzük. Novák Katalin egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak annyit reagált, „undorodik a pedofíliától”, az ő elnöksége alatt nem lesz kegyelem a pedofiloknak, és a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!