Grundtner András lesz a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje a 2024-es választásokon

2023. szeptember 2. – 10:34

Grundtner András lesz a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje a 2024-es választásokon
Grundtner András és Toroczkai László bejelentik, hogy Grundtner lesz a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje – Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Grundtner András a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje a 2024-es önkormányzati választáson – mondta Toroczkai László a párt szombati sajtótájékoztatóján.

Grundtner 51 éves budapesti jogász, a Mi Hazánk budapesti alelnöke. Korábban tíz évig, 2008-tól 2018-ig volt a Jobbik tagja, majd onnan átment a Mi Hazánk Mozgalomba, ahol 2018 novemberében megalapította a Budapest XII. kerületi (Hegyvidéki) Alapszervezetet, aminek azóta az elnöke. A tavalyi országgyűlési választásokon a 3. választókerület (Hegyvidék) képviselőjelöltje volt. Toroczkai szerint vele szakmai vezetést kapna Budapest, miközben a jelenlegi főpolgármestert, Karácsony Gergelyt életképtelennek tartja.

„Szerintem elvárás, hogy a főpolgármester budapesti születésű legyen, én az vagyok” – mondta Grundtner András a szombati sajtótájékoztatón. „Minden tulajdonsággal rendelkezem, ami a Niedermüller-félék számára rémületet kelt.” Azt viszont nem részletezte, ezzel mire utal.

A tájékoztatót Buda várának tövében tartották, Grundtnerék ezzel emlékeztek meg arról, hogy több mint 300 évvel ezelőtt felszabadították a várat. „Azt hiszem, a történelem ismétli önmagát, a város falai alatt ma is idegenek állnak”, mondta erről. Ezután áttért arra, hogy szerinte az ellenzéki pártok „tárt karokkal fogadják a migránsokat”, a kormány pedig a vendégmunkásokat. „Ez az invázió nyugat felől kelet felé tart. London, Párizs már elesett, München már az utolsókat rúgja. A következő megálló Budapest.”

Ha már nyugat. Grundtner szerint ott, egy varázsgömbbe belenézve látni lehet Budapest jövőjét: bűnözés, no-go zónák, a városból menekülő lakosok vár a fővárosra. A megoldás szerinte az, ha „elkergetjük a baloldalt, még az önkormányzatokból is, káosz helyett rendet teremtünk, és élhetővé tesszük Budapestet”. Ezért csináltak egy programot, amolyan „városvédelmi” programot. Ebben szó van városőrség létrehozásáról, aminek feladata lenne kiűzni a bűnözést az bűnözésekkel érintett városrészekből. Grundtner ezen kívül a „baloldali közlekedést” is ki akarja űzni a városból.

Azt is mondta, hogy az egészségügyben is reformokat, emberhez méltó körülményeket akarnak.

Toroczkainak tisztes helytállás a célja

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László azt mondta, a realitásokkal tisztában van, tudja, hogy növekedniük kell ahhoz, hogy jó eredményt érjenek el, így aztán inkább a „tisztes helytállás” a céljuk a választásokon. Úgy gondolja, hogy nem releváns kiindulni a tavalyi választások eredményeiből, mert szerinte a Mi Hazánk Mozgalom azóta sokat növekedett.

Toroczkai szerint egyébként a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely „mindent megtesz azért, hogy tönkretegye Budapest közlekedését”, dugók vannak – késett is pár percet a sajtótájékoztatóról, szerinte a dugó miatt –, de szerinte az sem megoldás erre, hogy elveszik az autósoktól a sávokat a kerékpárosok miatt. „Nem lehet mindenki tarra kényszeríteni, hogy kerékpárral közlekedjen” – mondta, megjegyezve, hogy furán nézne ki, ha ő maga a nyári melegben, öltönyben biciklivel érkezett volna. Toroczkai szerint olyan város nincs, ahol minden helyi lakos és minden turista kerékpáron közlekedik – de ez szerinte csak a leglátványosabb téma.

A párt elnöke szerint „tarthatatlan” ez az állapot, ami Budapesten van, de nem csak Karácsony hibája, hanem elődeié, Tarlós Istváné és Demszky Gáboré is, hogy Budapest ennyire leszakadt például Prága mögött. Ezért nem is kérdéses, hogy főpolgármester-jelöltet állítanak. Azt már előre kijelentette, hogy nem fognak senki javára visszalépni.

Azt már április óta tudni lehetett, hogy a Mi Hazánk is indít jelöltet Budapest élére. Akkor Dúró Dóra, a párt alelnöke azt mondta, a főpolgármester-jelölt mellett minden budapesti kerületben és megyei jogú városban is akarnak jelöltet indítani, az összes megyében pedig listát állítani, mert „ez egy minimum elvárás a magunk részéről”.

Akkor Dúró arról is beszélt, az önkormányzati választásokon is teljesen egyedül indulnak, ők ugyanis „nem foglalkoznak a többi párttal, csak az átlagos emberek problémáival”.

Karácsony újrázna, Fidesz-jelölt még nincs

Az már biztos, hogy Karácsony Gergely szívesen újrázna, és arra készül, hogy „2024-ben nagyobb arányban nyerjük a választást, mint 2019-ben. (…) Azt fogom legyőzni, akit a Fidesz indít”. Hogy ő ki is lesz, azt még nem tudni. Az elmúlt hónapokban több potenciális kormánypárti főpolgármester-jelölt neve is forgott a közbeszédben. Fürjes Balázs, Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid, Kocsis Máté és Kubatov Gábor nevéről is lehetett hallani, de információink szerint Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó népszerűségét is megmérték a kormánypártok. Gulyás Gergely miniszter szerint legkésőbb szeptember végéig eldőlhet a kérdés. Azt se tudni egyelőre, hogy az eddigi nagy ellenzéki összefogásból lesz-e valami, vagy inkább a többi pártból is ráindítanak valakit Karácsonyra.

Az eddigi felmérések szerint reálisan nem sok esélye van a Fidesznek Budapesten, Karácsony még mindig népszerűbb a kormánypártoknál a fővárosban, így aztán kérdéses, hogy még a Fidesz-KDNP-hez képest is jobbról érkező Mi Hazánk-os jelölt hol fér meg ezen a pályán.

Közben a Fidesz már most egészpályás letámadást indított a háborúpártinak és autóellenesnek kikiáltott Karácsony ellen, aki az elmúlt években a legtöbbet valószínűleg arról beszélt, hogy a kormány „kivérezteti Budapestet” a források elvonásával. Az Államkincstárat beperelte a szolidaritási hozzájárulás miatt, és a budapesti lakógyűlés is a főváros túléléséről szól. Közben viszont elég sok kellemetlenséget okozhat még neki a mozgalma rejtélyes támogatása: még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára alapított 99 Mozgalom.

Az önkormányzati választás jövő nyáron, június 9-én lesz majd, egyszerre az EP-választásokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!