Gulyás Gergely: Egy hónap múlva küldjük a számlákat Brüsszelnek

2023. május 11. – 11:15

frissítve

Gulyás Gergely: Egy hónap múlva küldjük a számlákat Brüsszelnek
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre közvetítettük a kormányinfót.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette:

  • a kormány meghosszabbítja a június végén lejáró lakossági és vállalkozói kamatstopot. Akkor fogják csak kivezetni, ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken.
  • Május 30-án benyújtják a 2024-es költségvetést az Országgyűlésnek, és még júniusban szeretnék elfogadni a törvényt. Jövőre várhatóan a GDP több mint 2 százalékát fordítják a honvédségre, és 2,9 százalékra csökkentenék a költségvetési hiányt.
  • A kormány optimista: az idei nehézségek után 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak, az infláció pedig már a nyáron bezuhanhat.
  • Az extraprofitadó jövőre is megmarad, de a mértéke egyes ágazatokban csökkenhet.
  • Arra számítanak, hogy néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, miután a magyar kormány szerintük minden feltételt teljesített, és egy hónap múlva már megindulhat a visszatartott források kifizetése.
  • Gulyás szerint profi és kifogástalan volt a rendőri fellépés a múlt szerdai diáktüntetésen a Karmelitánál. Rossz érzés volt neki azt látni, hogy tinédzserek nem tartják be a jogszabályokat.
  • A miniszter az építkezés után is megtartaná a kordonokat a Karmelita körül biztonsági célból.
  • A miniszter üdvözölte a terrorizmus miatt elítélt Budaházy György szabadon engedését. Szerinte a magyar igazságszolgáltatás szégyene, ami ebben az ügyben történt.
  • Fake newsnak nevezte, hogy Pintér Sándor távozna a kormányból, és Orbán Balázsból külügyminiszter lenne.
  • A mentőszolgálat vizsgálja, hogy hibáztak-e Gálvölgyi János kórházba szállításánál.

Köszönjük a figyelmet!

Gulyás úgy fogalmazott, hogy a tüntetések szervezése mögött nyilvánvalóan politikai indokok állnak. Szerinte akik építési területre törnek be, rendőröket lökdösnek, ők politikai célból cselekszenek, legkevésbé sem érdekli őket a tanárok ügye. Szerinte majd egyszer belátják, hogy politikailag ez nem segíti őket, és akkor abbahagyják a demonstrációt, addig meg tartani fog.

Azt is hozzátette, hogy az országgyűlési képviselőknek különösen be kellene tartania a szabályokat, mert a mentelmi jog nem hatalmazza fel őket arra, hogy jogszabályt sértsenek, de mint mondta, részleteiben inkább nem is megy ebbe bele, mert ezek a képviselők úgyse értenék ezt meg.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke épp egy hete beszélt arról, hogy Magyarország 2024 végére teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat, Gulyás azonban leszögezte, hogy nincs napirenden a dolog. Ebből következően megerősítette, hogy 2025. január 1-jétől biztosan nem lesz euró Magyarországon.

A miniszter az Mfor újságírójának kérdésére elmondta, a tavaly őszi korrekció után a jelenlegi helyzetben tényleg magasabb kockázatokkal jár a költségvetés elfogadása, mint korábban, mert a világgazdaság is kiszámíthatatlanabb. Pont emiatt végig is gondolták, hogy nem lenne-e jobb őszre áttolni, de arra jutottak, hogy a magyar gazdaság és a befektetők miatt is nyomós érvek szólnak a korábbi elfogadás mellett. Jelen állás szerint egyébként július 7-én lehet majd végszavazás, és az is kiderült, hogy 385 forint körüli euróval számolnak.

Gulyás arról beszélt, az év első felében mindig elérik a tervezett költségvetési hiány nagy részét, majd az év második felében általában csökken a hiány.

„Az adatok a vártnál valamivel rosszabbak”

– ismerte el az áprilisi adatokról. A költségvetés már április végére elérte az éves hiánycél majdnem négyötödét.

A miniszter az év második felében gazdasági növekedést vár a recesszió után. A kormányban van egy olyan álláspont, hogy a két hatás együtt elég lesz, hogy ne lépjék túl a hiánycélt. A másik álláspont szerint azonban intézkedéseket kell hozni ennek érdekében.

A hvg.hu kérdésére Gulyás azt mondta, a kormányülésen nem volt szó Budaházy György ügyéről, nem merült fel, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter ne jegyezze ellen a köztársasági elnök kegyelmi döntését. Gulyás szerint sok érv szól Budaházy szabadon engedése mellett, ellene csak az szól, hogy államellenes bűncselekmény miatt ítélték el a Hunnia Mozgalom egykori alapítóját.

A május 3-i tüntetésen készült felvételek egy részét látta Gulyás. Rossz érzés volt látni szerinte, hogy tinédzserek nem tartják be a jogszabályokat Megjegyezte, 2006-ban bezzeg a teljesen jogszerűen tüntetők szemét lövették ki.

Gulyás személyes véleménye az, hogy az építkezés után sem szabadna megnyitni biztonsági szempontból a Karmelita előtti utcát. Példaként a Fehér Házat említette: ha valaki csak hozzáérne a Fehér Ház falához, nem könnygázt kapna, hanem lelőnék. A miniszter továbbra is kitart amellett, hogy az építkezések miatt zárták le a Színház utcát, és nem igaz szerinte, amit V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester írt, hogy a védett személyek miatt nem közelíthető meg a Karmelita.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy a kormány legjobb kondícióban lévő tagja távozzon” – mondta arról az Intelligence Online cikkéről, amely szerint Pintér Sándor lemondana.

Gulyás szerint annak köszönhető a forint szerdai erősödése, hogy sokan hozzák a pénzüket Magyarországra, és fektetnek be itt, de korábban meg 430 forint felett is volt az euró. A magyar gazdaság ilyen hektikus változásra nem ad okot Gulyás szerint, vélhetően spekuláció áll mögötte.

A Telex kérdésére a miniszter arról beszélt, a Fidesz elnöksége dönt majd arról, ki lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje 2024-ben. Gulyás szerint legkésőbb szeptember végéig dönteni kéne, de nem tudja, mikor fognak, mert már nem tagja az elnökségnek. Szentkirályi Alexandra neve is rendszeresen felmerül mint lehetséges jelölt. A Telex kérdésére most azt mondta, elégedett a jelenlegi pozíciójával, szeret kormányszóvivő lenni, és amúgy sincs napirenden a kérdés. Mivel nem keresték meg, nem is gondolkodott el rajta, lenne-e főpolgármester-jelölti ambíciója.

„A hír vagy igaz vagy nem”

– kommentálta Gulyás Mészáros Lőrinc gazdagodását.

Gulyás szerint az állhat annak hátterében, hogy lesz egy második debreceni akkugyár, hogy most zárult le az egyeztetés, emiatt teljesen mindegy, hogy már tavaly bejelentette a cég, hogy telket vett. Abban, hogy a tárgyalás hogy zajlott, a külügy tud segíteni, és azt is a külügy tudja megmondani, hogy hány ilyen beruházás van tervben, hány ilyen folyik.

Arról, hogy hol bontják majd szét az elromlott akkumulátorokat, amiket az uniós szabályozás szerint itt kell majd szétbontani, a technológiai részletszabályokban lehet olvasni. Egy korábbi kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az LMP kijelentését, mely szerint kormányzati blöff az, hogy a debreceni akkugyár szürke vizet használ majd, azt tudja válaszolni, hogy el kell olvasni a környezetvédelmi engedélyt.

A kormány 5 százalékra csökkentette a turistabuszok áfáját, de egyúttal kötelezővé tette az elektronikus fizetést. „Azt várjuk, hogy a szürke gazdaságból fehér lesz” – indokolta a döntést Gulyás Gergely. A kormány arra számít, az állam adóbevétele nem fog ezzel csökkenni, mert eddig sok olyan pénz mozgott ebben a szektorban, amit nem adóztak le.

A miniszter nem érzi, hogy neki kommentálnia kéne azt, hogy egy egyházi kiadású tizedikes tankönyvben megjelent versben magyarra cserélték a meleg szót. Azt mondta, nem ír tankönyveket, de azt ígérte, ha valaha erre sor kerülne, nem cserél ki szavakat.

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az energiaárak meghatározása a legnehezebb kérdés, és bár van, ahol tudnak előre számolni, máshol ez nem lehetséges. A legvitatottabb, hogy milyen gáz és áramárat rögzítsenek, itt végleges ár egyelőre nincs, de május 20-ig megismerhető lesz. Hozzátette, hogy alacsonyabb árral tudnak számolni, mint idén a szakértők többsége szerint.

Gulyás Gergely elmondta, kért a mentőszolgálattól tájékoztatást arról, hogy miért a családnak kellett kórházba szállítani a szerdán rosszul lett Gálvölgyi Jánost. Most zajlik az ügy vizsgálata, annak az eredményét nyilvánosságra fogják hozni.

Az elmúlt napokban többször is bekerült a hírekbe Böröndi Gábor új vezérkari főnökről, előbb azért, mert arról beszélt, hogy a második világháború német-lengyel lokális konfliktusnak indult, és meg is lehetett volna akadályozni az eszkalálódást, aztán pedig azért, mert a Szabad Európa információi szerint éles kritikát fogalmazott meg a honvédség jelenlegi állapotáról.

Gulyás előbbi kapcsán elmondta, Lengyelország áldozata és elszenvedője volt a második világháborúnak, amelyet a nácik és a kommunisták felosztottak egymás között. A miniszter ugyanakkor nem gondolja, hogy emiatt le kellene mondania Böröndinek, mert a lényeg az, hogy amikor a munkáját végzi, saját hatáskörében azt csinálja jól. A második világháború értelmezése pedig elmondása szerint nem tartozik bele ebbe.

A Honvédelmi Minisztérium által nem kommentált kritikáról azt mondta, pont ezért támogatták Böröndit, mert amikor a szomszédban háború zajlik, maximlisan támogatják, hogy az említett területeken markáns változások legyenek.

A főváros törvényben előírt első számú kötelezettsége, hogy a budapesti tömegközlekedést működtesse – mondta Gulyás Gergely. A főváros az ország leggazdagabb települése Budapest, elvárható lenne, hogy működtesse a tömegközlekedést.

Egy fake news portál álhírei szórakoztatták az elmúlt napokban a politika iránt érdeklődöket. Ezeknek a híreknek nem volt soha semmi alapja, nincs napirenden minisztercsere, jókat nevettünk ezeken a híreken – mondta Gulyás az Intelligence Online cikkéről, amely szerint távozna a kormányból Pintér Sándor, és kettéválasztanák a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Gulyás azt mondta, a miniszterelnök négy évre állapodott meg a miniszterekkel a ciklus elején.

A miniszter ismét elmondta, hogy szerinte vállaltan politikai okokból akadályozzák magyar baloldali képviselők az uniós pénzek megérkezését. Szerinte a korrupciós ügyeket lezárta a kormány, és ha „minden baloldali zöld félkommunista vád igaz lenne”, akkor sincs meg a korrupció lehetősége, mert az uniós pénzeket egyből átutalnák a tanároknak.

Gulyás szerint a magyar baloldal aknamunkájáról van szó, ha ez megváltozna, akkor megváltozna a helyzet is. Azt is elmondta, hogy szerinte a magyar baloldal és Brüsszel kéz a kézben tesznek meg mindent azért, hogy ne legyen pedagógus-béremelés.

Gulyás arra számít, hogy nyáron be fog zuhanni az infláció, és tartható az a terv, hogy az év végére egy számejegyű legyen az infláció mértéke.

A Fidesz-frakció még a tavaszi ülésszakban szeretné elfogadni azt a törvényjavaslatot, amivel szigorítanák a választáson induló jelölőszervezetek külföldi kampányfinanszírozását.

Gulyás azt is mondta, az extraprofitadót jövőre is fenntartják, de nem mindenkire ugyanolyan mértékben, mint idén.

„Részben tiszteletben tartom, részben pedig üdvözlöm” – kommentálta Gulyás, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek. A miniszter szerint a bűncselekmények elkövetése után 17 évvel igazságszolgáltatás már nincs, a jogszolgáltatás pedig pocsék. Arról beszélt, a büntetés nagy részét már letöltötte Budaházy, gyereke született, és a magyar igazságszolgáltatás szégyene, ami ebben az ügyben történt. Indokolt volt szerinte ezért Novák kegyelmi döntése.

Gulyás elmondta, a kormány továbbra sem ért egyet a szankciós politikával, és ahol kulcsfontosságú volt, hogy valami ne érintse Magyarországot, ott mentességet is kaptunk. Más esetben azt nézik, hogy van e olyan nemzeti érdek, amely sérül egy új szankcióval. Ha újabb javaslatok vannak, azt ebből a szempontból fogják megvizsgálni. Ha érdeket sért, azt megvétózzák, ha csak simán rossz iránynak tartják, akkor nem bontják meg az egységet.

A szerb–magyar olajvezetékről azt mondta, ennek célja, hogy a Barátság vezetékhez így tud csatlakozni Szerbia is. Konkrét időpontok nincsenek, de a cél, hogy minél előbb megvalósuljon. Azt is hozzátette, hogy különböző vezetékekkel való összekötöttség jelentősen nőtt 2010-es kormányváltás óta, most már hétből hat szomszédunkkal van összekötöttség.

A kormány meggyőződése, hogy ki kell vizsgálni azokat az eseteket, ahol jogellenesség merül fel, ilyen Cseh Katalin elmúlt napokban sokat taglalt korrupciós botránya is. Ez szerinte akkor is így van, ha ezek a cégek egy baloldali EP-képviselő érdekeltségébe tartoznak. Azt azért hozzátette, hogy a médiában is felvázolt céghálót és vádakat mindenki láthatta, de az nem a kormány, hanem a hatóságok feladata, hogy tisztázzák ezt.

Jövő héten uniós delegáció utazik Magyarországra, és az uniós források felhasználását fogják ellenőrizni. A delegáció tagja Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is.

Gulyás szerint ezek után korrekt bánásmódra nem számíthatnak az EU-tól. „Sajátos helyzet, amikor a pénzügyi ellenőrzést a tolvajra bízzák” – jegyezte meg.

Az elmúlt 13 év profi rendőrségi gyakorlata bizonyította azt, hogy Magyarországon a jogszabályi keretek mellett bárki szabadon tüntethet. Egy szabály van Gulyás szerint: a törvényeket be kell tartani, nem lehet építési területre bemenni, vagy védett épületet megtámadni.

„Profi és kifogástalan volt a rendőri fellépés”

– mondta a rendőrség múlt szerdai intézkedéséről.

Azt nem tudja Gulyás, hogy mikor kerülhet az Országgyűlés elé Svédország NATO-ratifikációja. Kitért a kérdés elől, hogy ez bármilyen módon függ-e a hétvégi törökországi választástól.

Gulyás Gergely az Origo kérdésére elmondta, inflációban a jegybankhoz vannak kötve, miután pedig ők jövőre 6 százalékos inflációt prognosztizálnak, amennyiben az infláció magasabb lesz ennél, akkor a nyugdíjak esetében például ennél nagyobb mértékű emelés kell majd törvényileg, és máshol is változtatniuk kell. Egyelőre óvatosan beszél végleges számokról, mert a végleges számokat akkor látják majd, ha benyújtották a költségvetést.

A kormány optimista, az idei nehézségek után egy komolyabb gazdasági növekedés lehetséges, 4 százalék körülivel számolnak.

Azt is elmondta, hogy az államadósság 70 százalék alá csökkenhet, ezt szeretnék elérni, és erre van is esély. Emellett arról is beszélt, hogy „mindig érdeklődéssel figyelem, amikor a nem hivatalos viszonyokat hivatalossá teszik”, jelen esetben azzal, hogy az amerikai nagykövetség konzultálást vár el egy általa médiumoknak kiírt pályázatban. Szerinte a demokraták eddig a baloldali pártoknak hirdettek ilyen pályázatokat, azoknak adtak pénzeket, annál egy fokkal jobb, ha médiumoknak adják.

Gulyás Gergely az M1 kérdésére a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyének elkaszálásáról azt mondta, erről végleges döntést egyelőre nem tudtak hozni, de szerinte ez az első olyan eset, amikor még a laikus számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen, hogy az önmagát zöldnek tekintő városvezetés a környezetrombolás és a budapesti lakosok érdekeivel szemben azoknak a pártjára állt, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne fejlődhessen a közlekedés Budapesten.

Gulyás szerint a déli körvasútról teljes konszenzus volt, nemcsak Tarlóssal, hanem a jelenlegi baloldali városvezetéssel is, Karácsony Gergellyel közösen írtak alá megegyezést annak támogatásáról. Ehhez képest az, hogy a bíróságon beavatkoztak, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint érthetetlen és elfogadhatatlan. Mint mondta, egy olyan 400 milliós beruházásról van szó, ami nélkül a budapesti és az agglomerációs vasútforgalom nem fejleszthető tovább, és aki a fővároshoz hasonlóan úgy gondolja, hogy

magas szintű vasúti közlekedést kell lehetővé tenni az agglomerációból érkezők számára, az nem dönthetne így.

Hozzátette, hogy száz fa kivágása persze fájdalmas, de hangsúlyozta, hogy enélkül a projekt nélkül a vasúti közlekedés fejlesztése nem valósulhat meg. Mivel ez részben EU-s pénzből valósult volna meg, így meg kell vizsgálni, hogy az engedély beszerzésére van-e lehetőség a határidőn belül, ha nem, akkor más vidéki projektet fognak megvalósítani.

Gulyás Gergely nagyon örült Ferenc pápa látogatásának és az amerikai konzervatívok budapesti látogatásának, a CPAC-nak. Erről a Magyar Nemzet kérdésére beszélt.

A miniszter szerint nem igaz, hogy a kormány nem egyeztetne a pedagógus szakszervezetekkel. Azt elismerte, hogy vannak még vitás kérdések, a problémák elsősorban bérjellegűek szerinte.

Úgy látja, hogy könnyebb hergelni a pedagógusokat, amíg a bérük alacsonyabb, mint azt megérdemelnék.

Arról is beszélt, a szakszervezeteknek komoly felelőssége van abban, hogy azokkal az ellenzéki EP-képviselőkkel tüntetnek, akik Brüsszelben a magyar pénzek kifizetését és ezáltal a pedagógusbérek emelését akadályozzák.

Gulyás szerint a pedagógusoknak csak köszönetet lehet mondani, hogy alacsony bér mellett is helyt álltak a járvány alatt, ráadásul nagyobb részük szerinte nem is vesz részt a tüntetéseken. A szakszervezeteknek azonban komoly felelőssége van a kialakult helyzet miatt.

Az Országgyűlés múlt héten megszavazta az igazságügyi csomagot, ami az Európai Bizottsággal való megállapodás egyik sarokköve volt.

A kormány arra számít, hogy néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, miután a magyar fél minden feltételt teljesített Gulyás szerint. „Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyarország szerinte mindent megtett annak érdekében, hogy utalják a pénzeket, míg a baloldal csak akadályozta a megállapodást.

A kormány arról döntött szerdán, hogy meghosszabbítja a kamatstopot – jelentette be Gulyás Gergely. Ez több mint 300 ezer családot érint. A kamatstoppal 2022-ben 80 milliárd forinttal, 2023 első felében pedig további 60 milliárddal segítik a családokat a miniszter szerint.

Akkor tudja kivezetni a kamatstopot a kormány, ha az infláció egy számjegyű, a jegybanki alapkamat pedig 10 százalék alá csökken.

A döntés a vállalkozásokat is érinti, amelyek a kormány számításai szerint összességében 80-85 milliárdot tudtak megtakarítani a kamatstop 2022 novemberi kiterjesztése óta.

Az elmúlt hetekben kétségtelenül a Karmelita köré felhúzott kordonok, azok elbontása és az oda szervezett, könnygázazásba torkolló tüntetések tematizálták leginkább a közvéleményt. Az ország leghíresebb kordonjának rövid történetét éppen csütörtök hajnalban foglaltuk össze röviden, amelyből az is kiderült, hogy bár a kormány évekig ragaszkodott ehhez a verzióhoz, a napokban V. Naszályi Márta tulajdonképpen elismerte, hogy a Színház utcában nem az építkezés miatt van forgalomtechnikai lezárás, hanem biztonsági okokból.

Hétfőn az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor is reagált az elmúlt időszak kordonbontásaira, a momentumos Gelencsér Ferenc érdeklődésére arról beszélt, hogy Magyarországon lehet tüntetni, nem lehet ugyanakkor építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni, és rendőröket sem lehet megdobálni. Arra nem válaszolt, hogy mit gondol arról, hogy a rendőrök diákokat gumibotoztak és fújtak le könnygázzal, de Gulyás Gergely korábban már közölte, hogy a rendőrség szerinte arányosan és szakszerűen lépett fel. A Momentum egyébként kedden megint lebontotta a kordont.

Szerdán adta ki a KSH az áprilisi inflációs adatokat, melyek alapján ugyan három hónap után újra 25 százalék alá csökkent az infláció, a 24 százalékkal még mindig európai csúcstartó a magyarországi pénzromlás üteme. A magyarországi infláció mérséklődése mellett az amerikai inflációs adatok is jobban alakultak a vártnál, így szerdán átmenetileg 370 forint alá is benézett az euró, amire utoljára tavaly februárban volt példa. A csütörtöki nyitás után aztán visszaugrott 371 forint környékére, és jelenleg is ott mozog.

Korábban elemzésünkben azt írtuk, szinte ugyanakkora az esélye annak, hogy marad a magas infláció, mint annak, hogy legyőzzük. Az is kiderült, hogy gazdaságtörténeti bravúr lesz, ha az év végére Magyarországon valóban egy számjegyű lesz az infláció, de van rá esély, mert ma már több tényező is moderált, ahhoz képest, mint amikor tavaly felpörgette az inflációt. Ilyen például a forintárfolyam vagy az energiaár. Erről bővebben ide kattintva olvashatnak.

  • Gulyás Gergely szerint lehet, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább Paks II.-t.
  • Június 30-ig a kormány meghosszabbította az árstopokat.
  • A kormány akciók meghirdetésére kötelezi az üzleteket. A termékeket húsz kategóriába kell majd sorolni (húsok, zöldségek stb.), és az érintett kategóriák mindegyikében mindig legalább egy terméknek akciósnak kell majd lennie, az akciós termékek körének pedig hetente változniuk kell. A kisboltok a terv szerint mentességet kapnak.
  • Az aszálykárok enyhítésére idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, ennek költségeit a kormány átvállalja. Ez közel tízmilliárdjába kerül a kormánynak.
  • Bár a kormány több mezőgazdasági termék importját megtiltotta Ukrajnából, Magyarországon keresztül azért lehet majd szállítani, ezeket a szállítmányokat az egész ország területén nyomon követik majd valamilyen módon.
  • A mikrovállalkozások ezután 70 forintot fizetnek majd kilowattonként az átlagfogyasztás felett.
  • Nincs arra utaló adat a magyar kormány kezében, hogy az Egyesült Államok magas rangú magyar kormánytisztviselőket hallgatott volna le.
  • Amíg a Fidesz van kormányon, nem lesz legális a marihuána.
  • Gulyás még támogatná is a „ruszkik, haza!” feliratú plakátkampányt, csak épp szerinte „késtek 60 valahány évet”. A miniszter szerint ez a plakátkampány most háborúpárti, de ha 1956-ban lett volna, akkor már inkább Magyarország függetlenségét szolgálta volna.

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyaltak a szerdai kormányülésen – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A tervezést nehezíti a háború és annak következményei. A kormány ennek ellenére fenntartja azt a gyakorlatot, hogy a jövő évi költségvetést még a tavaszi ülésszakban szavazza meg az Országgyűlés. Május 30-án nyújtja be a kormány a költségvetést az Országgyűlésnek, és júniusban lehet róla szavazás.

A költségvetés összeállításakor számolni kell a háború elhúzódásával is Gulyás szerint, de emellett szeretnék megőrizni az eddigi célokat. 2,9 százalékra csökkentenék a költségvetési hiányt, és az államadóságot is csökkentenék. Ha a háború véget ér és a szankciókat kivezetik, könnyebb helyzetben lesz a miniszter szerint az ország és a gazdaság.

A jövő évi költségvetésben a GDP több mint 2 százalékát fordítják várhatóan a honvédségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!