Magyarország 2024 végére teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat

2023. május 4. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 2024 végére teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat – jelentette ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 53. küldöttgyűlésén, írja az MTI.

Kovács „A világ- és a magyar gazdaság államháztartás pozíciói és kilátásai 2023 tavaszán” címmel megtartott előadásában arról beszélt, hogy a fogyasztói árindex februárban 25,4 százalékos volt, de 2024 nyarára 3 százalék körülire eshet, miközben az államadósság jóval 70 százalék alá csökken jövő év végére, és az államháztartási hiány is 2,9 százalék körül alakulhat.

Kiemelte, hogy az előrejelzések szerint a magyar GDP idén 1 százalék körüli, jövőre már 3,5-4 százalék közötti növekedést mutathat, míg az év végére 10 százalék alá csökkenő infláció mellett 2024-ben sokkal jobb inflációs környezet várható.

Az elnök megemlítette, hogy Magyarország az egy főre jutó GDP alapján jelenleg az uniós rangsor alsó harmadának elején áll, 2029-re viszont felléphet a középmezőnybe.

Az euró magyarországi bevezetése az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta napirenden van, ám 2010 óta a kormány nem igazán törekedett erre. Matolcsy György jegybankelnök többször is kijelentette, hogy szerinte az egész EU rosszabbul járt az euróval, és Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig úgy nyilatkozott a kérdésről, hogy szerinte az euró bevezetése versenyhátrányt okozna, mivel a monetáris politikát a továbbiakban nem határozhatná meg a Magyar Nemzeti Bank.

Az euró lehetséges magyarországi bevezetéséről, a mellette és ellene szóló érvekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!