Matolcsy: Az egész EU rosszabbul járt az euróval, Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk

2021. június 28. – 14:51

frissítve

Matolcsy: Az egész EU rosszabbul járt az euróval, Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe. Ha igen, akkor bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé. Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait

– kezdi a Magyar Nemzetben megjelent írását Matolcsy György.

A jegybankelnök szerint tűnhet úgy, hogy sikertörténet az euró, mert ahol ez a fizetőeszköz, ott magas az életszínvonal, a fejlettség, de szerinte a valóság az, hogy ezek az országok akkor emelkedtek oda, amikor még saját valutájuk volt, és Matolcsy állítása szerint az euróval ezt nem tehették volna meg.

„Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját”

– jelenti ki Matolcsy, aki szerint egyedül a németek és a hollandok nyertek az euróval, bár elkényelmesedtek, és a számukra gyenge euró végül versenyképességi hátrányhoz vezetett.

Magyarországgal és a környező országokkal kapcsolatban így összegez:

Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába. Románia is ezért lehet a nyertesek között. Bulgária és Horvátország valószínűleg már nem veszít a közeljövőben várható euróövezeti tagsággal, mert e két állam az euró nélküli önálló pénzpolitikával sem tudott nyerni. Európa déli országai – euróval vagy anélkül – egyaránt teret veszítettek az északi EU-tagállamokhoz képest a közös európai valuta történetének első két évtizedében.

Matolcsy szerint tehát konkrétan „katasztrófát hozna” a korai eurócsatlakozás, és mivel – a cikk elején idézett – gondolatai szerint erre törekedne az ellenzék egy győzelem esetén, az ellenzéki győzelem egyenesen „drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát” jelentene Magyarországnak.

„A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába”

– írja a jegybankelnök, aki hozzáteszi, „az eurózónából nem lehet kilépni, csak az EU-ból való kilépéssel, amit józan ember nem vállal: így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!