Áttörte a 370-es határt, tavaly év eleje óta nem látott szintre erősödött a forint

2023. május 10. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával a nyitást követően több mint egy éve nem látott szintre erősödött szerdán kora délután a forint az euróval szemben, a cikk írásakor 369 forintba kerül egy euró a devizapiacon. 370 alatt utoljára tavaly február végén, az orosz–ukrán háború kitörése környékén volt az árfolyam.

Az eurót kedd este 371,45 forinton jegyezték, magyar idő szerint délután öt körül viszont 369,21 forinton állt az árfolyam. Ennek hátterében egyrészt az állhat, hogy a KSH reggeli közlése szerint mérséklődött a hazai infláció, másrészt pedig az, hogy a Portfolio szerint az amerikai inflációs adatok is jobban alakultak a vártnál.

Hasonló erősödésre utoljára április közepén volt példa, és ahogy most, úgy akkor is elsősorban a nemzetközi hangulat állt a magyar deviza szárnyalása mögött. Áprilisban egyébként néhány órán belül vissza is gyengült a magyar fizetőeszköz a korábbi szintre. Erre most is megvan az esély, a 370-es határ áttörése azonban így is fontos fejlemény.

A forint nagy utat járt be az euróval szemben az év első négy hónapjában, január első napjaiban még 400 forint fölött jegyezték, január 2-án került utoljára 401,48 forintba egy euró. A 400 forintos történelmi szintet tavaly márciusban lépte át a forint, akkor több elemző is azt mondta a forint gyengüléséről, hogy „baj van”. A gyengülés aztán folytatódott is, tavaly ősszel az euró 431 forintig, a dollár pedig 445 forintig drágult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!