A meleg szót magyarra cserélték az egyik tizedikes irodalomkönyvben szereplő versben

2023. május 11. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

A szerző tudta és beleegyezése nélkül átírták Kiss Judit Ágnes Szó című versét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében, a „meleg” szót „magyarra” cserélte a kiadó – írja a Népszava.

A vers eredeti négy sora így szól: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma”. A tankönyvben azonban a meleg szót magyarra cserélte a kiadó: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, magyar, roma.”

Kiss Judit Ágnest arról sem értesítették, hogy bekerül a verse a tankönyvbe.

„Átírást nem is engedtem volna. Ezután fel fogom venni a kapcsolatot a kiadóval, hogy ne romlott szöveget terjesszenek, és a legnagyobb jóhiszeműséggel megkérdezem, hol találtak erre a változatra”

– mondta a költő a Népszavának.

„Tankönyvcsaládunk még igen friss, második éve használják a diákok és a pedagógusok, eddig még ezzel kapcsolatban nem érkezett észrevétel. Megjegyezzük, hogy a kortárs versek az interneten többféle szövegváltozatban találhatók meg” – reagált a lapnak a tankönyv kiadója, a Katolikus Pedagógiai Intézet.

A Népszava információi szerint az előző tanévben 6-7 ezret adtak el a szöveggyűjteményből, ami nagyjából tizede a tizedikeseknek készült szöveg- és feladatgyűjteményeknek.

Kiss Judit Ágnes egy másik alkotása bekerült a Meseország mindenkié című kötetbe is, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője ledarált, a csepeli fideszes polgármester betiltott a kerületi óvodákban, míg Orbán Viktor azt mondta róla, hogy szerinte szexuális propagandát tartalmazó mesék vannak benne. A Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi eljárásban azt állapította meg, hogy a Labrisz tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott azzal, hogy nem tájékoztatta a vásárlókat arról, hogy a Meseország mindenkié című könyvben „nem hagyományos nemi szerepek” jelennek meg. A bíróság azonban később jogellenesnek találta a kormányhivatal eljárását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!