A Meseország mindenkié kiadója tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a kormányhivatal szerint

2021. január 19. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fogyasztóvédelmi eljárás keretében állapította meg a hatóság, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor az azt kiadó Labrisz Egyesület – közölte a fővárosi Kormányhivatal.

„A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította, hogy a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg” – közölték, majd hozzátették:

„Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.”

A fővárosi kormányhivatal szerint „Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg. A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. A kötelezést a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell” – zárul a közlemény.

Bírósághoz fordul a kiadó képviselője

A kiadót képviselő Háttér Társaság bírósághoz fordul a diszkriminatív döntés miatt, közölték kedden, mert az Alaptörvény-ellenesnek tartják, az Alaptörvény ugyanis tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminta” megjelenítésének korlátozása vagy annak megkísérlése az Alaptörvényben leírt „egyéb helyzet” szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, áll a közleményben.

A Háttér Társaság a határozatot támadó közigazgatási perben jogi képviseletet nyújt a Labrisznak, és azt várják, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és Alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése.

Sok pszichológus szerint nem veszélyes

A Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié egyik példányát Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta, a kötet körüli botrány hatására aztán a mesekönyv a hazai sikerlista élén kötött ki.

Dúróhoz kapcsolódva néhány pszichológus, köztük Bagdy Emőke is megszólalt. Az ő nyilatkozata szerint például „óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Később közel ezer pszichológus adott ki közös közleményt arról, hogy nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára a Meseország mindenkié. Kitértek arra is, hogy elhatárolódnak Bagdy és az ő nyilatkozatához hasonló kijelentésektől, ezek ugyanis „szakmaiatlanok és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint felmerülhet kiskorú veszélyeztetése az óvodákban, ahol bevezetik a Meseország mindenkié című könyvet.

A tudomány szerint nem lehet rá- vagy lenevelni

A tudomány jelen állása szerint egyébként a nemi irányultság biológiailag meghatározott, nem választás kérdése, vagyis nem is lehet rá- vagy lenevelni róla embereket.

A Meseország mindenkié szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral, valamint két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel nemrég a Telex is beszélgetett:

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!