Bagdy Emőke szerint ő csak tudományos alapokon bírálta a Meseország mindenkié című könyvet

2020. október 12. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel ezer pszichológus határolódott el Bagdy állításától, miszerint a Meseország mindenkié befolyásolná a gyerekeket: Bagdy cikkben reagált a közleményre tudományos tényekre hivatkozva és azt sejtetve, hogy a könyvvel csak az „átlagot akarják egyesek megváltoztatni”.

Miután a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Dúró Dóra ledarálta a Meseország mindenkié című könyvet, számos pszichológus megszólalt Dúró azon állításával kapcsolatban, miszerint az LMBTQI+-témát is magába foglaló mesekönyv „káros lenne a gyerekekre”.

Dúró állításához kapcsolódva néhány pszichológus, köztük Bagdy Emőke is megszólalt. Az ő nyilatkozata szerint például „óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Később közel ezer pszichológus adott ki közös közleményt arról, hogy nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára a Meseország mindenkié. Kitértek arra is, hogy elhatárolódnak Bagdy és az ő nyilatkozatához hasonló kijelentésektől, ezek ugyanis „szakmaiatlanok és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Bagdy „Kikérem magamnak a szakmaiatlanság vádját!” című cikkében reagált a Magyar Nemzeten keresztül a pszichológusok nyilatkozatára. Ebben azt írja, „vannak tudományos tények”, amiket „nem a közízlés dönt el” és hozzászólása csak ezen „tudományos tények jegyében történt” a Meseország-ügyhöz. A tudományos tények alatt pontosabban a „3-6 éves kort érintő fejlődéspszichológiai törvényekről” ír, illetve arról, hogy „tudományosan bizonyított, hogy ez a saját nemmel való azonosulás időszaka”.

„A mese valóságarcot ölt, a mesehős maga a gyermek, a királyfi is ő, a sárkányölő erő is az övé. Azonosul a hőssel, érzelmi alapon, ahogy hatalmasnak látott apjával a fiúgyermek stb.”

-fejtegeti. Hozzáteszi, szerinte ha az „érzékenyítés lenne a cél”, akkor nem a 3-6 éveseket céloznák, hanem az iskolásokat.

„Számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? (…) Ez már ideologikus befolyást feltételez.”

-teszi fel kérdését. Végül azt is mondja, hogy „elfogadja a másságot” és nem akar gyűlöletet kelteni, ahogy ideológiákhoz sem húzni, hiszen „se jobbra, se balra, csak a tudományhoz” tartozik, de szerinte a közleményt aláíró pszichológusok „alaptalan vádakat hangoztatnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!