Nem veszélyes a gyerekekre a Meseország mindenkié, állítja több száz pszichológus

2020. október 10. – 21:18

frissítve

Nem veszélyes a gyerekekre a Meseország mindenkié, állítja több száz pszichológus

Másolás

Vágólapra másolva

Nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára a Meseország mindenkié című könyv – állítja többszáz pszichológus közös állásfoglalása. A szakemberek a közös nyilatkozatban elhatárolódnak Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amely szerint „óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Bagdy nyilatkozata és más hasonló nyilatkozatok is szakmaiatlanok, és „a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”

-olvasható a pszichológusok nyilatkozatában.

LMBTQI+ embernek lenni nem deviancia, ráadásul attól, hogy ebbe a csoportba tartozó szereplők is megjelennek egy mesekönyvben, nem lesznek sem melegek, sem transzneműek azok, akiknek ebből a mesekönyvből is olvasnak gyermekkorukban, állítják az aláíró pszichológusok egyöntetűen.

A szakemberek kiemelik, hogy a Meseország mindenkié című gyűjteményben olvasható 17 mese mindegyike szerepeltet olyan embereket, akik a társadalom peremére szorult csoportok tagjai, vagy valamilyen szempontból mások, mint a többség:

Vannak a kötetben egyszülős családban élő gyerekek, vér szerinti szüleivel találkozó örökbefogadott hős, „kisfiús” kislány, a szobáját dekorálni akaró királyfi, roma szereplők, királyfihoz vonzódó királyfi és születési nemét megkérdőjelező és megváltoztató hős.

A Meseország mindenkié a szakemberek fenti, szakirodalmi hivatkozásokkal ellátott állásfoglalása szerint a sokszínűsége miatt fontos és különleges mesekönyv. Szerintük nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A nyilatkozathoz cikkünk megjelenéséig csatlakozó több mint hatszáz pszichológus egyetért abban is, hogy:

A pszichológia kutatási eredményeire támaszkodva feltételezhetjük, hogy mind a könyvben megjelenő csoport tagjaira, mind a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekre gyakorolt hatásán keresztül, a könyv megjelenése hozzásegíthet egy elfogadóbb, békésebb és egyenlőbb társadalomhoz, hogy egyszer ne csak meseország lehessen mindenkié.

A Meseország mindenkié a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában jelent meg, és miután Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a könyv egy példányát, sokak számára homoszexuális propagandaként híresült el. Dúró akciójára több magyar híresség is reagált, de szót emelt a könyvdarálás ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is. A mesekönyv iránt ezután annyian kezdtek el érdeklődni, hogy rögtön a sikerlista élére került.

Nemrég leültünk beszélgetni a könyv szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral, és két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel, videónkat erről itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!