Meseország mindenkié: pert nyert a Labrisz a kormányhivatal és a rendőrség ellen is

2022. március 4. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Helsinki Bizottság arról számolt be a honlapján, hogy a bíróság két ügyben is a Labrisz Leszbikus Egyesületnek adott igazat. A Fővárosi Kormányhivatal 2021. januárban úgy határozott: a Labrisz tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat azzal, hogy nem tájékoztatta a vásárlókat arról, hogy a Meseország mindenkié című könyvben „nem hagyományos nemi szerepek” jelennek meg. A törvényszék jogellenesnek találta a fogyasztóvédelmi eljárást, és új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt.

A Labrisz ügyvivője, Rédai Dorottya szerint jól tükrözi a mai kormányhivatalok működését, mennyire elvakultan és ügybuzgón álltak a kérdéshez.

„Egyszerűen nem tudták helyesen lefolytatni a törvénynek megfelelő eljárást. Ez koncepciós eljárásokra emlékeztető gyakorlat. Feltűnő, hogy a hivatal a bíróságnak nem küldött példányt a vizsgálat tárgyából, és jogi képviselőjük nem tudta megmondani, hányadik kiadást vizsgálták.”

Egy másik ügyben a rendőrség ellen tett panaszt a Labrisz. 2020. október negyedikére mesematinét szerveztek, amit szélsőségesek zavartak meg, és a rendőrség nem tett semmit. A rendezvényre a budai Átrium színházban került sor. Az eredetileg gyerekek részvételével meghirdetett matinét online eseménnyé tették, mert a szervezők napokkal korábban már súlyos fenyegetéseket kaptak. A rendőrség nem tiltotta meg, hogy sürgős gyűlésként szélsőjobbos ellentüntetést tartsanak az Átriumnál.

A Budaházy Edda és Gaudi-Nagy Tamás vezette ordibáló, skandáló és szirénázó társaság aztán a rendőrség által neki kijelölt területet is elhagyta, dulakodtak a biztonsági emberrel, és megakadályozták Mérő Verát (Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány) abban, hogy az épületbe belépjen, és időben elinduljon a program. Az online közvetítés élvezhetetlen volt a zaj miatt, és a szülők kikapcsolták az adást, mert a gyerekek megriadtak. A hőzöngők ellehetetlenítették a rendezvényt.

A bíróság jogerősen megállapította, hogy véleménynyilvánításként értékelhető a gyermekek lelki fejlődése szempontjából a mesefelolvasás, ezért alkotmányosan védett. Ráadásul a gyermekek mindenek felett álló érdekét is figyelembe kellett volna venni. A rendőrségnek intézkednie kellett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!