A Honvéd Vezérkar feje nem riad vissza egy kis történelmi ferdítéstől, hogy a „békepárti” álláspontot igazolja

2023. május 9. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami és kormányzati szereplők nyilvánosan hangoztatott „békepárti” narratívájának csúnya bakijára hívja fel a figyelmet a 444: a köztévében szerepelve az új vezérkari főnök azt állította, hogy a második világháború egy lokális, lengyel-német háborúnak indult. A valóságban azonban ezt nem így tartja számon a történettudomány, a középiskolás történelemkönyvekben is az szerepel, hogy már 1939 szeptember 1-jén nyilvánvaló volt: világháború tört ki Lengyelország lerohanásával.

Böröndi Gábor altábornagy, vezérkari főnök kedd reggel élő adásban nyilatkozott a köztévén, és azt találta mondani:

„Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.”

A videón 04:20-nál hallható kijelentéssel csak az a baj, hogy hamis történelemértelmezésen alapszik. Az Egyesült Királyság és Franciaország ugyanis korábban megállapodott abban, hogy Lengyelországot minden áron megvédik. Ennek megfelelően szó sem lehetett lokális konfliktusról, a szövetségesek szeptember 3-án ultimátumot, majd hadüzenetet küldtek Németországnak – világít rá a 444 a hetedikeseknek szóló törikönyv alapján.

Böröndi kijelentése arra enged következtetni, hogy a Honvéd Vezérkar feje szerint 1939-ben a németek és a franciák cselekedtek meggondolatlanul, ezzel háborúba sodorva Európát. Ezt állítja párhuzamba a tavalyi fejleményekkel, amikor Ukrajna orosz lerohanása után a nyugati hatalmak úgy döntöttek, támogatják katonai agresszió áldozatává vált országot pénzzel és fegyverekkel.

Böröndit nemrég nevezték ki a vezérkar élére, miután Novák Katalin államfő leváltotta onnan Ruszin-Szendi Romoluszt. Bizottsági meghallgatásán egyebek mellett azt mondta, visszahozná a szittya gondolkodásmódot a honvédségbe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!