Felmentette az államfő Ruszin-Szendi Romulusz honvéd vezérkari főnököt

2023. április 27. – 11:45

Felmentette az államfő Ruszin-Szendi Romulusz honvéd vezérkari főnököt
Novák Katalin köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadják, mellette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédelmi Minisztériumban 2022. május 31-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A honvédelmi miniszter előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön azonnali, április 27-i hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. Ez a csütörtökön napközben megjelent Magyar Közlönyből derül ki.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

A felmentése azért is tűnik meglepőnek, mert például néhány napja még Székesfehérváron a fideszes Cser-Palkovics Andrással tárgyalt arról, hogy a város és a honvédség kapcsolatának milyen jövője van, és néhány hete még a kormánypárti Hír tévében beszélt többek között a honvédség terveiről.

A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja – közölte a minisztérium.

A HM tájékoztatása szerint a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett. „Böröndi altábornagy legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes” – olvasható a közleményben.

Az új vezérkari főnök elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban. A minisztérium szerint új vezérkari főnökként kiemelt feladata a szervezeti kultúra változtatásának folytatása és „egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása”.

Böröndi Gábor altábornagy – Fotó: Balázs Attila / MTI
Böröndi Gábor altábornagy – Fotó: Balázs Attila / MTI

A minisztérium közleménye arra is kitért, hogy Ruszin-Szendi altábornagy „a haza szolgálatát más területen fogja folytatni”.

A honvédségnél a vezérkari főnök mostani felmentése nem az egyetlen komoly személyi változás. Év elején Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Bloombergnek adott interjúban elismerte: több magas rangú katonai vezetőt menesztett. Ezt azzal indokolta, hogy teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél.

A főtisztek tömeges felmentésének az alapját egy idén januári kormányrendelet teremtette meg. Az ugyanis lehetővé tette, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Emögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak.

Ellenzéki politikusok szerint a rendelkezés célja az volt, hogy meggyengítsék az ország nyugati orientációját, és hogy a hadsereget politikailag elkötelezett emberekkel töltsék fel. Szalay-Bobrovniczky elutasította a bírálatokat, és azt mondta, hogy a változások már régóta esedékesek. A honvédségre ugyanis túl nagy terhet rótt a vezetők felduzzadt száma, ugyanakkor a seregben mintegy 8-10 ezer betöltetlen állás is van.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!