A honvédség nem szociális intézmény – megerősítette a több száz fős leépítést Szalay-Bobrovniczky Kristóf

2023. január 31. – 15:59

A honvédség nem szociális intézmény – megerősítette a több száz fős leépítést Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten 2023. január 12-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél, ezért menesztett több száz magas rangú katonai vezetőt – erről beszélt a Bloombergnek adott hétfői interjújában Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter első alkalommal erősítette meg az elbocsátások tényét és mértékét, ugyanakkor visszautasította azokat a kritikákat, miszerint az átalakítás politikai indíttatású lenne.

„Ez nem egy szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak. Ez egy hadsereg, méghozzá egy tomboló háború szomszédságában, Európa közepén” – indokolta az elbocsátások szükségességét Szalay-Bobrovniczky.

A miniszter szerint a változtatások révén új lehetőség nyílhat a fiatalabb, jó fizikai állapotban lévő, több nyelvet beszélő és kitüntetett, NATO-missziós tapasztalattal rendelkező katonák előtt.

Egy új kormányrendelet lehetővé tette, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Emögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak.

Ellenzéki politikusok szerint a rendelkezés célja az volt, hogy meggyengítsék az ország nyugati orientációját, és hogy a hadsereget politikailag elkötelezett emberekkel töltsék fel. Szalay-Bobrovniczky elutasította a bírálatokat, és azt mondta, hogy a változások már régóta esedékesek. A honvédségre ugyanis túl nagy terhet rótt a vezetők felduzzadt száma, ugyanakkor a seregben mintegy 8-10 ezer betöltetlen állás is van. A miniszter tervei szerint a jelenlegi 37 640 fős létszámot a többszörösére bővítik a jövőben. A személyzeti változások viszont csak egy részét képezik az átalakításnak, a szovjet korszakból származó fegyvereket is modern fegyverekre cserélik – többek között az izraeli Vaskupola radarrendszerekre és német Leopard harckocsikra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!