Már 170 tábornokot és tisztet mentettek fel a honvédségnél – mondja a volt honvédelmi államtitkár

2023. január 20. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Információk alapján száz, de én úgy tudom, hogy már 170 tábornok és tiszt kapta meg azt a... volt vele az a beszélgetés, hogy távoznia kell

mondta a DK-s Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este. Azt is mondta, hogy még nem tudni, ennek hol lesz a vége, de „a Honvédelmi Minisztérium környékéről ezres nagyságrendet hallottam”.

A politikus szerint „ez azt jelenti, hogy egy NATO-mentesítés folyik jelen pillanatban a Magyar Honvédségnél”, hiszen „a 45 éves tisztek és tábornokok nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő és a NATO-ban szocializálódott katonák”. Vadai arról is beszélt, hogy az intézkedések célja az is, hogy a politikai hűség legyen mostantól irányadó a Magyar Honvédségben.

Az ügy előzménye, hogy – mint kedden megírtuk – egy új kormányrendelet lehetővé tette, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

Az új jogszabály megjelenése után lapunkhoz is gyorsan eljutottak olyan hírek, hogy a honvédelmi miniszter a rendelet által kapott jogával élve „nagytakarítást kezdett” a tisztek és főtisztek körében, tömegesen menesztette a honvéd vezérkar tagjait, mentett fel tábornokokat, ezredeseket szóban. Egy forrásunk már szerda reggel azt közölte, hogy állítólag legalább száz ezredes, tábornok kapta meg az egyoldalú felmondást, egy másik forrás szerint 157 tábornoknak és ezredesnek mondtak fel azonnali hatállyal.

Lapunk a beérkezett információk nyomán, a tisztek és főtisztek felmentésének ügyében még kedd este kérdéseket küldött a Honvédelmi Minisztériumnak.

Egy hozzánk befutott értesülés szerint a mai kormányrendelet egy, a tisztikar több mint száz tagját érintő elbocsátási hullámot készít elő. Azt kérdeztük, hogy a tárca meg tudja-e erősíteni a tervezett elbocsátásokat, és ha igen, akkor pontosan hány embert érint az intézkedés, és ők milyen rendfokozatban szolgának, közülük hányan részesülnek majd a most bevezetett honvédelmi szolgálati juttatásban, és az egyes döntéseket ki hozta meg.

A minisztériumtól azonban a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat – ha ezek megérkeznek, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!