400 milliárd forintból újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben

2023. május 9. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A 400 milliárd forintos összértékű beruházással több mint ezer új munkahely jön létre, a költségekből 14 milliárd forintot a magyar állam áll.

Az Eve Power Szijjártó beszámolója szerint „a BMW kérésére érkezett, hogy a magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal”. A BMW új gyára várhatóan 2025-től üzemel majd Debrecenben. A hajdúsági város a német autóipari óriással, a CATL kínai akkugyárral, a Semcorp szeparátorfólia-gyárral és most már az Eve Power telepével együtt az elektromosautó-ipari értéklánc legnagyobb hazai gócpontjává válik. A beruházások miatt egy vasútvonalat is arrébb kell tenni.

A debreceni fejlesztésekkel kapcsolatban komoly helyi szintű tiltakozás érzékelhető, elsősorban a környezetért, azon belül a vízkészletért aggódnak az emberek. A témát az ellenzéki pártok országos és helyi szinten is felkarolták, az általuk beadott népszavazási kérdéseket azonban rendre elutasítják. Szijjártó a környezeti vetületről azt mondta: a beruházás környezetbarát lesz, „vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd”. A városban eközben 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a vízi közműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést.

A miniszter azzal is próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy közölte: „a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk”.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk. Az első részben a gazdasági oldal; a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak; a harmadikban arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket; a negyedik pedig arról szól, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal (amúgy elég drágán, a G7 számításai szerint egy munkahely kb. 64 millió forintjába kerül az államnak a különféle támogatások miatt).

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!