G7: 64 millió forintunkba kerül egy akkumulátorgyári munkahely

2023. március 20. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

A G7 számításai szerint 64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar államnak. A gazdasági lap gyűjtésében már a CATL debreceni projektje is szerepel, mindent figyelembe véve 1050 milliárd forint állami támogatást lehet összeszámolni az akkumulátorgyártó és elektromos járműgyártó cégek számára.

Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén Debrecen közelében – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén Debrecen közelében – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Összességében 15 ezer új munkahely jött (illetve jön) létre a Samsung gödi telephelyén, az SK komáromi és iváncsai üzemében és a leendő debreceni CATL-gyárban.

A G7 cikke kitér az infrastruktúra fejlesztésére is, ezeket, a kizárólag a gyárak működését szolgáló fejlesztéseket a magyar adófizetők finanszírozzák, mégsem számítják bele az állami támogatásba. Arra jutottak, hogy a három meglévő akkumulátorgyár infrastruktúra-fejlesztésére 360 milliárd forintot költött el a magyar állam az elmúlt években, és még számos jóváhagyott fejlesztésnek nem ismert a költsége.

Közben a Momentum bejelentette: független szakértőkkel és civilekkel együtt perlik be a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét. Az ellenzéki párt álláspontja szerint jogszerűtlenül adták ki az engedélyt.

A Telexnél az elmúlt két hónapban ketten dolgoztak azon, hogy feltárják az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetét, kilátásait és a vele kapcsolatban felmerülő kétségeket. Kollégáim több mint száz óra munkával, harminc interjú elkészítésével, helyszíni riportok és sok kutakodás után írták meg az akkumulátorgyártásról szóló cikksorozatot.

Akik csak a lényegre kíváncsiak, kattintsanak ide>>>

A teljes sorozatot pedig ebben a sorrendben érdemes elolvasni:

  1. Miért olyan fontos iparág az akkumulátorgyártás, és miért kiemelt kérdés Orbánéknak, hogy ezt Magyarországra hozzák?
  2. Hogyan működik egy akkumulátor, mi kell a gyártáshoz, és muszáj-e, hogy mérgezzenek a gyárak?
  3. Hogy lehet, hogy a Samsung érdemi büntetés nélkül úszhatja meg a szabálysértéseket? Egyáltalán miért tűnik úgy, hogy erre az ágazatra nem vonatkoznak a törvények?
  4. Milyen egy akkumulátorgyár belülről, és mit csinál a társadalommal, ha megépülnek ezek a gyárak?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!