Ismét elutasították a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazás kérdéseit

2023. március 31. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

A februári elutasítás után ismét megtagadta a CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárának ügyéről szóló népszavazási kérdések hitelesítését a helyi választási bizottság, írta a bizottság pénteki ülése után a Debreciner.

A portál beszámolója szerint az ülésen részletesen vizsgálták a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott három plusz egy kérdés tartalmát. A kérdések nemcsak az új akkumulátorgyár elhelyezkedését, de működésének várható környezeti hatásait is érintik.

A választási biztosság elnöke, Kovács Tibor József kiemelte, hogy a népszavazási kérdéseknek egyértelműnek kell lenniük és nem járhatnak alaptörvény-módosítással. Szerinte a gyárépítés a helyi kormányhivatal hatáskörébe tartozik, így az ezzel kapcsolatos kérdésre vonatkozó eredményes népszavazás esetén a debreceni közgyűlés nem dönthetne az ügyben hatáskörtúllépés nélkül. Hozzátette, hogy a vállalkozás szabadsága szintén sérülhet egy ilyen kérdés esetén, ráadásul az egyértelműség kritériuma sem teljesül.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület kérdéseit szintén elutasította a bizottság. Az egyhangú döntések egy részét az egyértelműség hiányával indokolta a bizottság, nem tartották ugyanis tisztázottnak, hogy a leendő gyár elhelyezkedését érintő kérdéssel kapcsolatban mi tekinthető lakott területnek, veszélyes anyagnak, vagy felső küszöbértékűnek. A kérdések benyújtói fellebbezhetnek az elutasító határozatok ellen.

Az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetét a Telexen cikksorozatban mutattuk be: az első részben a gazdasági oldal; a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak; a harmadikban pedig arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!