Elutasították a debreceni akkumulátorgyár ellen kezdeményezett helyi népszavazásokat

2023. február 22. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasítottak több, a kínai akkumulátorgyár ellen kezdeményezett helyi népszavazást is Debrecenben – írja a HVG. A kínai beruházás ellen a Momentum és a Mi Hazánk mellett egy magánszemély is kezdeményezett népszavazást, azonban egyiket sem hagyta jóvá a helyi választási bizottság a szerdai ülésen.

A Momentum helyi önkormányzati politikusa, Mándi László január 23-án nyújtotta be hitelesítésre a népszavazási kérdést, ami így hangzott:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

A kezdeményezést akkor a Momentum azzal indokolta, hogy „nem dönthetnek zárt ajtók mögött több mint kétszázezer ember jövőjéről.” A párt reagálva a bizottság döntésére közölte, hogy fellebbezni fognak, majd azt is hozzátették: nem lepődtek, hogy a döntésthozók „a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben”, ez is azt bizonyítja, hogy „a városvezetés a kormánnyal egyetemben semmibe veszi a debreceniek érdekeit.”

A Momentumhoz hasonló kérdést nyújtott be az LMP is tavaly nyáron, miután kiderült, hogy a világ legnagyobb akkugyártó kínai CATL Debrecenben építené fel második európai üzemét. Majd a zöldpárt ​január végén úgy döntött országos népszavazást kezdeményezett azért, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. Az LMP kezdeményezését még nem hagyta jóvá a Választási Bizottság, viszont már el is kezdték az aláírásgyűjtést, azonban állításuk szerint ez egyelőre csak egy petíció.

Az akkumulátorgyárakat érintő kérdésekben nemrég az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága is tanácskozott. Az ülésen résztvevő szakértők és ellenzéki képviselők közül többen is hangsúlyozták, hogy nem az akkumulátorgyártással van bajuk, mivel az keretek között normálisan is működhet. Azonban nem abban a formában, ahogy a kormány most tervezi, azaz úgy, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyják a szabályok betartását. Az ülés végül határozatképtelen volt, mert a bizottság hat kormánypárti tagja nem jött el.

Munkaképek a CATL akkumulátorgyár építési területén 2023. január 20-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Munkaképek a CATL akkumulátorgyár építési területén 2023. január 20-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetét a Telexen cikksorozatban mutatjuk be: az első részben a gazdasági oldal; a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak; a harmadikban pedig arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!