A Mi Hazánk is helyi népszavazást kezdeményez a debreceni akkumulátorgyárról

2023. január 25. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Civilekkel együttműködve helyi népszavazást kezdeményez a Mi Hazánk Mozgalom Debrecenben a város mellé tervezett akkumulátorgyár miatt – közölte a párt a Telexszel. Kérdésük így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?

Ha a kérdést átengedi a debreceni helyi választási bizottság, akkor 30 napon belül a szavazókorú állampolgárok legalább 20 százalékának aláírása kell, hogy kiírják a népszavazást. Ez Debrecenben több mint 33 ezer érvényes aláírást jelent.

Korábban az LMP is helyi népszavazást kezdeményezett Debrecenben az akkumulátorgyárról, de a párt képviselői végül fel sem vették az aláírásgyűjtő íveket. Ők ezt azzal magyarázták a Telexnek, hogy meggondolták magukat, és inkább egy országos népszavazás kiírását szeretnék elérni, kritikusaik szerint viszont rájöttek, hogy esélyük sincs az aláírások összeszedésére. Közben a Momentum is beadott egy helyi népszavazási kezdeményezést Debrecenben az akkumulátorgyárak építéséről.

Megkérdeztük a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselőjét, Apáti Istvánt arról, hogy ők hogyan tervezik az aláírásokat összeszedni. Szerinte a többi ellenzéki párttal nem fognak együttműködni, de a debreceni civilekkel mindenképp. Felhívást is közzétettek, amelyben aktivistákat keresnek a debreceni aláírásgyűjtésre, szerinte erre a felhívásra kedd estig több mint 250-en jelentkeztek. A Mi Hazánk szerint Magyarországnak nem akkumulátorgyártó, hanem élelmiszeripari nagyhatalommá kell válnia.

Tavaly augusztusban jelentette be a kormány, hogy a kínai CATL gigantikus akkumulátorgyárat tervez építeni Debrecenben. Az akkumulátorgyár múlt pénteki közmeghallgatásán lincshangulat alakult ki, egy nőt megütöttek. A debreceniek közül nagyon sokan meg akarják akadályozni a gyár megépülését, arról, hogy milyen problémáik vannak azzal, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!