Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár építéséről

2022. október 7. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mihály, a párt helyi politikusa pénteken.

Az LMP szerint Debrecen adottságai nem jók az akkumulátorgyártásra, ugyanis az 1960-as évek óta folyamatosan csökken a talajvíz. Ha nagy vízigényű ipart telepítenek ide, az felgyorsítja a város kiszáradását – tette hozzá Murguly, bajnak nevezve, hogy senki nem kérdezte meg a lakosságot, akar-e akkumulátorgyárat.

A kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co., Limited) a németországi üzeme után második európai üzemét Debrecenben építi fel egy 221 hektáros területen, ez a legnagyobb beruházás, ami valaha megvalósult Magyarországon.

A beruházás 7,34 milliárd euróba (mintegy háromezer milliárd forintba) kerül a cégnek. A 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építését még idén megkezdik a debreceni Déli Ipari Parkban, és az üzem létrehozás kilencezer új munkahelyet jelent majd. A debreceni üzem az európai autógyáraknak fog szállítani akkumulátorcellákat és modulokat.

Augusztusban közel másfél órás vitát váltott ki a debreceni közgyűlés ülésén az akkumulátorgyár ügye, az LMP a helyi népszavazás lehetőségét már akkor belengette. Arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha a magyar kormány – a gödi példához hasonlóan – különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a beruházást, amelynek értelmében elkerülhet a gyár a várostól, Papp László polgármester azt mondta, hogy

„abban a pillanatban fejezném be a politikai pályafutásomat”.

Pár nappal később nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett az akkumulátorgyár kialakítása, az infrastruktúra-fejlesztésbe a kormány is beszállt: közel 88 milliárd forintot csoportosítanának át a debreceni Déli Ipari Park áramhálózatának bővítésére. A kormányrendelet szerint a 88 milliárd forintos költségvetési forrásból négy szereplő hajthat végre beruházásokat:

  • a magyarországi villamosenergia-rendszert üzemeltető MAVIR Zrt.,
  • a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Titász Zrt.,
  • az állami tulajdonú MVM Démász Zrt.
  • és Debrecen önkormányzata.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!