Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lesz a kínai akkugyártó új gyára Debrecenben

2022. augusztus 18. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett a kínai CTLA tervezett debreceni akkumulátorgyárának kialakítása – derült ki a csütörtök este közzétett Magyar Közlönyből. A kormányrendelet pontosan ki is jelölte a beruházás helyszínét, a debreceni Déli Ipari Parkot.

Már júniusban jöttek hírek arról, hogy a világ legnagyobb akkumulátorcége újabb európai gyárat létesíthet itthon Németország után, múlt pénteken pedig a Külügyminisztérium államtitkára jelentette be, hogy egy 100 gigawattóra kapacitású gyár épül 221 hektáron.

A beruházás 7,34 milliárd euróba, azaz mintegy 3000 milliárd forintba kerül a kínai cégnek, de az infrastruktúra-fejlesztésbe a kormány is beszáll: a csütörtök esti Közlöny másik rendelete szerint közel 88 milliárd forintot csoportosítanának át a debreceni Déli Ipari Park áramhálózatának bővítésére.

Ezt a 88 milliárdot öt évre lebontva fordítaná fejlesztésre a kormány, de már idén is 6,8 milliárd forintot kellene átcsoportosítania a Pénzügyminisztériumnak a költségvetésben a projektre.

A kormányrendelet szerint a 88 milliárd forintos költségvetési forrásból négy szereplő hajthat végre beruházásokat:

  • a magyarországi villamosenergia-rendszert üzemeltető MAVIR Zrt.,
  • a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Titász Zrt.,
  • az állami tulajdonú MVM Démász Zrt.
  • és Debrecen önkormányzata.

Bár a kormány büszkén számolt be az új beruházásról, és az önkormányzat is nagy lehetőséget lát a kínai cég befektetésében, a helyi ellenzék attól fél, hogy az ipari park vízfelhasználása a lakosság vízigényét veszélyezteti. Csütörtökön a városi közgyűlésen is téma volt a CATL ügye, ahol Papp László polgármester azt mondta, több lépcsőben, hosszú évek alatt lesz csak kész a várhatóan 9000 főt foglalkoztató akkumulátorgyár.

Nem lehet véletlen, hogy épp Debrecenben létesül új üzem: ahogy arról korábban írtunk, a CATL újfajta, hengeres formátumú akkucellákat szállít majd a BMW új generációs villanyautóiba 2025-től. Így feltételezhető, hogy ezt az akkumulátort fogja a debreceni BMW-gyár mellett előállítani a kínai akkugyártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!