Debrecenben építhet gyárat a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorcége

2022. június 3. – 10:04

frissítve

Debrecenben építhet gyárat a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorcége
Dolgozók elektromos járművek akkumulátorházaihoz tartozó biztonsági záróegységeket készítenek a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátoralkatrész-gyárában – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy akkumulátorgyárak és a rájuk épülő beszállítók komoly klasztert hoznak létre, ebben az ágazatban tényleg nagyon erős Magyarország.

A Világgazdaság számolt be a dél-koreai Bloter alapján arról, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében. Utánakérdeztünk a szakmában, és a Telex is úgy értesült, hogy a CATL egy ideje már valóban tárgyal arról, hogy magyarországi gyárat létesít.

Mint hallottuk, az akkumulátor ma olyan, mint régen volt a kerék, a közlekedés fejlődése leginkább az energiatároláson múlik. De az akkumulátorok már mindenhová megérkeznek, a háztartásokba, a porszívókba, a fűnyírókba, de nagyon fontos a mobiltelefóniában, az elektromos autóknál és az energiatermelésben is (nappanelek, nagy erőművek, rendszerek). A 2011-ben alapított CATL 33 ezer főt foglalkoztat, és elsősorban az elektromos autók és az erőművek területén dolgozik, de ezekben a szegmensekben közel egyharmadnyi világpiaci részesedése van a cégnek.

Világszerte erős az együttműködése a BMW-vel, így az autógyár debreceni indulása aligha független az érkezésétől. Az elmúlt napokban számolt be a sajtó arról, hogy a CATL újfajta, hengeres formátumú akkucellákat szállít majd a BMW új generációs villanyautóiba 2025-től, így feltételezhető, hogy ezt az akkumulátort fogja a debreceni BMW-gyár mellett előállítani a kínai akkugyártó.

A hazai akkumulátorklaszternek nagyon nagy előnyei és természetesen érdemi kockázatai is vannak. Az rendkívül fontos, hogy Magyarország ebben az iparágban tényleg ott lehet a legerősebb európai szállítók között, ráadásul ez egy sok részegységből összeálló termék, összetett ellátási lánc, van ebben

  • elektrolitgyártás,
  • szeparátor,
  • elválasztó fóliák,
  • doboz,

ezekből áll össze a végtermék.

Ugyanakkor az kockázat, hogy nagyon sok energiára és vízre van szükség a gyártáshoz. Erről éppen a napokban nyilatkozott Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Telexnek.

Az akkumulátorok világpiaca rengeteg innovációval és kooperációval alapvetően ázsiai (dél-koreai, kínai, japán, tajvani) ágazat. Itthon a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Hungary már termel, de a Samsung most nagyon bővíti a gödi cégét, míg az SK Innovation Hungary Iváncsán fejleszt, de a nagy akkugyár-beruházásokon kívül még sok gyártói vagy beszállítói fejlesztés ismert ebben a nagyon komplex iparágban:

  • Miskolcon a GS Yuasa;
  • Monoron a Shinheung Sec;
  • Nyergesújfaluban a Toray Industries Hungary Kft. hajszálvékony rézlemezekkel foglalkozik;
  • Környén van a Lotte Hungary, amely alumíniumot dolgoz fel;
  • a Semcorp pedig Debrecenből szállít be.

Ezek a cégek, illetve a továbbiak (Nyíregyházán és Debrecenben készül még beruházás) nagy előnye, hogy magas minőségű munkakultúrát honosítanak meg Magyarországon.

Mint a Villanyautósok cikke írja:

a CATL Magyarországra érkezésének hírét támasztja alá az a közelmúltban megjelent LinkedIn-álláshirdetés is, amelyben a CATL villamosmérnökök jelentkezését várja Debrecenben egy gyár építéséhez.

A CATL-en kívül az EVE Energy is vásárolt áprilisban egy 60 hektáros területet, szintén Debrecen környékén, ahol kifejezetten elektromos autókban használatos lítiumion-akkumulátort kívánnak gyártani.

Közben a többi beruházás is gőzerővel zajlik – igaz, Gödön a Samsung Engineering fővállalkozásában épülő, több százezer négyzetméteres beruházással kapcsolatban egy speciális helyzet alakult ki. Úgy tudjuk, hogy a fennakadások kijavítása zajlik, remélhetőleg a beszállítók vitatott helyzete is megoldódik, mindenesetre a cég most egy nagy központi gyárépület mellett két kisebb épületet (a 29 ezer négyzetméteres Formation és a 16,5 ezer négyzetméteres Utility Building) épületeit húzza fel.

Azt hallottuk, hogy annyira gyors a technológia fejlődése, hogy még az építkezés közben is változnak az igények.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!