Népszavazással érné el az LMP, hogy csak ott legyen akkugyár, ahol ezt támogatják a helyiek

2023. január 23. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Országos népszavazást kezdeményezett az LMP azért, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul, írja az MTI. A kezdeményezést tartalmazó dokumentum leadása után a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése.

Mindezen szempontokkal és célokkal ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni – fogalmazott Keresztes, és hozzátette, hogy ez az ipari tevékenység rendkívül víz- és energiaigényes, miközben kihívásos az ország ellátása ezekkel az erőforrásokkal. Keresztes László Lóránt szerint a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent, ráadásul a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben, ha pedig az emberek vitatják ezeket a döntéseket, a kormányzat az idegen befektető mellé áll.

A debreceni akkumulátorgyár múlt pénteki közmeghallgatásán elszabadultak az indulatok: hazaárulózták a főispánt, és lincshangulat uralkodott, egy nőt pedig, aki az akkumulátorgyár mellett érvelt, megütöttek.

A Telex beszámolóját a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatásról itt olvashatja. Tudósítóink szerint az esemény, amire hatalmas volt az érdeklődés, már az első percben ordibálásba és fújolásba fulladt.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A gyárnak rengeteg ellenzője van, ennek okairól is részletesen írtunk helyszíni beszámolónkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!