A Momentum ismét lebontotta a kordont a Karmelitánál, terveik szerint egész nap maradnak

2023. május 9. – 07:03

frissítve

A Momentum ismét lebontotta a kordont a Karmelitánál, terveik szerint egész nap maradnak
Igazoltatás – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel hétkor a Momentum negyven-ötven politikusa és aktivistája vonult fel a Karmelitához, ahol Orbán Viktor hivatala van.
  • A párt országgyűlési képviselői, Hadházy Ákos és aktivistái lebontották a Karmelita mellett felállított kordonokat, a rendőröket meglepetésszerűen érte az akció.
  • A rendőrök nem akadályozták meg a kordon lebontását, és nem szólították fel távozásra a momentumosokat, csak igazoltatták őket.
  • A képviselők azt tervezik, hogy egész nap ott maradnak, és őrzik a kordonokat.
  • A Karmelitába megérkezett Orbán Viktor és Semjén Zsolt is. Semjén szánalmasnak nevezte az ellenzéki képviselőket. Orbán sajtófőnöke szerint pedig „reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködése” az akció.

A Momentum országgyűlési képviselői, Hadházy Ákos független képviselő és a párt aktivistái kedd reggel hét órakor ismét lebontották a Karmelita körül felállított kordonokat. Láthatóan váratlanul érte a rendőröket az akció, nem is próbálták megakadályozni a kordonbontást, de rövid időn belül felvonult egy nagyjából 15 fős rendőrsorfal a Színház utca végére.

Miután sikerült szétszedni a kordonokat, a Momentum országgyűlési képviselői és aktivistái leültek, és kiterítettek egy uniós zászlót is.

Később egyesével igazoltatták a résztvevőket, akik terveik szerint egészen estig maradnak majd.

Az igazoltatás során a rendőrök átvizsgálták az egyik aktivista ruházatát is. „Urak, közterületen ülünk” – mondta Fekete-Győr András a rendőröknek. Hajnal Miklós, a Momentum képviselője pedig arra bíztatta a kordonbontókat, hogy az igazoltatás során tegyenek panaszt az eljárás ellen, és jegyezzék fel az igazoltató rendőr jelvényszámát. A politikus arról beszélt, hogy azért tesznek panaszt, mert jogszerűtlennek tartják a rendőri intézkedést.

A Karmelitához nyolc óra körül megérkezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki először a Színház utcánál akart bekanyarodni, de meglátva a tüntetőket, inkább a Sándor-palota másik oldalán parkolt le autójával.

Semjén Zsolt szánalmasnak nevezte az ellenzéket az újságíróknak. A miniszterelnök-helyettes szerint nem szabadna a Momentum politikusainak belerángatni a diákokat ebbe az akcióba az önös politikai érdekükből.

Később megérkezett az épülethez Orbán Viktor miniszterelnök is, őt viszont a Színház utca másik oldaláról vitték be. Kollégánk beszámolója szerint a rendőrök fél nyolc után nagyobb erőkkel érkeztek a helyszínre: egy részük a Sándor-palota túlsó oldalán maradt, a Színház utcában pedig sisakokos készenléti rendőrök gyülekeztek.

A résztvevőktől alig pár méterre sétált be a munkahelyére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Személy szerint sajnáltam ezt a maroknyi embert, reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködésének tűnt, amit csináltak”

– írta a Telex megkeresésére. „Ott ücsörögtek szegények egy rakás kordonon, még csak vissza sem köszöntek. Ez rosszulesett.”

„Az a terv, hogy egész nap itt leszünk, és őrizzük a lebontott kordont. Azt nem tudjuk, hogy csatlakozik-e más is” – mondta Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője a Telexnek.

Hadházy Ákos, Bedő Dávid és Lőcsei Lajos kiragasztották a Momentum 7 pontos követelést a Karmelita egyik, Sándor-palotához közeli ajtajára. Hadházy azt mondta, tisztában vannak vele, hogy ettől ezek a pontok nem fognak megvalósulni, ahhoz ugyanis az kellene, hogy ezt sokkal több ember követelje. A képviselő szerint a mai napnak az az üzenete, hogy ezzel a rendszerrel szemben is elérhető eredmény.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kiragasztott hét pontban többek közt követelik a sajtó szabadságának visszaállítását, az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, és a „megcsorbított” munkavállalói jogok visszaállítását, illetve a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását.

Korábban könnygázzal, gumibottal védték meg a kordont

A momentumos politikusok Hadházy Ákossal korábban már háromszor bontották el a Karmelita körüli kordont, és két diáktüntetés is itt ért véget. A rendőrség legutóbb már könnygázt és gumibotokat is bevetett, amikor a diákok megpróbálták lebontani a miniszterelnök hivatalának közelében lévő kerítést.

A Momentum képviselői először március 14-én mentek fel Orbán Viktor hivatalához. A kerítést akkor simán el tudták bontani, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című kiáltványukat, amelyben többek között a sajtó szabadságának visszaállítását, jogegyenlőséget, a szervezett korrupció felszámolását követelték. Az akció után alig egy órával ismét állt a kordonfal, a rendőrség pedig lezárta a környéket.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Két héttel később aztán ismét elbontották a momentumosok a kordont, amit a hatalom, a kormányzati propaganda gépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbólumának tartanak. Gelencsér Ferenc, párt elnöke úgy fogalmazott, a kordonbontással üzennek a hatalomnak, követelik „a sajtó szabadságának a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását”.

A harmadik alkalommal, április 5-én már a kormányülésre érkező miniszterekkel is találkoztak a kordont bontó momentumos politikusok. Kifeszítettek egy molinót ahhoz a bejárathoz, ahol Orbán Viktor be szokott hajtani a kisbuszával a Karmelitába, Csák János miniszter autójának bejutását pedig megpróbálták megakadályozni. Később a rendőrök lezárták a területet, és a kordon visszatelepítése közben kisebb dulakodás alakult ki a képviselők és a rendőrök között, amely során megsérült Hadházy Ákos.

Április 25-én a státusztörvény ellen szervezett tüntetés után a Belügyminisztérium épületétől vonult fel egy főként diákokból álló több száz fős csoport a Budai várba kordont bontani, ahol már várták őket a Momentum politikusai. Itt a korábbiaknál nagyobb dulakodás volt a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A TASZ szerint indokolatlanul reagáltak így, a rendőrség szerint viszont csak a be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben alkalmaztak vegyi eszközt.

A NER egyik legerőszakosabb délutánjaként jellemeztük az egy héttel későbbi, május 4-i tüntetést, ahol a diákok ismét lebontották a Karmelita melletti építési terület elemeit, mire a rendőrök rég nem látott határozottsággal, gumibottal és könnygázzal léptek fel. Öt embert – köztük a Momentum országgyűlési képviselőjét, Tompos Mártont – előállították, miután a rendőrség szerint az agresszív tömeg a rendőrökre támadt.

Jogellenesen akadályozta meg a rendőrség, hogy a Telex Orbánt kérdezhesse a Karmelitánál

2021 novemberében zárták le teljes hosszában az I. kerületi Színház utcát, ahol Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája található. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után.

Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

A momentumosok kordonbontó akciója azért is szimbolikus, mert 2007. február 2-án Orbán Viktor vezetésével az akkor ellenzékben lévő Fidesz-frakció tagjai polgári engedetlenség keretében lebontották a Parlament előtt a Kossuth térre előző évben felállított kordonokat. A Fidesz akkor azzal érvelt, hogy szimbolikus gesztust gyakoroltak, mert a kordon korlátozta a gyülekezési szabadságot.

Orbán tavaly decemberben azt mondta: szerinte nincs párhuzam akkori cselekedetük és a tanárok mostani polgári engedetlensége között, mert ők annak idején nem a fizetésük emeléséért akcióztak. Más kérdés, hogy a tanárok sem ezért választották ezt az eszközt a tiltakozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!