Másfél hónapja nincs nyoma annak az építkezésnek, amelyre hivatkozva lezárták az Orbán hivatalához vezető utat

2022. január 18. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

November 26-án teljes hosszában lezárták az I. kerületi Színház utcát. Itt található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. A közterület lezárását a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a következővel indokolta a 444-nek: „Érdemben megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, ezért „a kivitelező kérte az organizációs terület módosítását”.

„Építőanyagok lesznek az utcán… építési munkák zajlanak, ezek még inkább élesbe fordulnak a következő hetekben, a bejutást nehéz lesz biztosítani.”

Ezt már Gulyás Gergely mondta december elején egy kormányinfón a Telex kérdésére. Ehhez képest január 17-ig nyoma sincs annak, hogy valamilyen extra építkezés zajlana a Színház utca Karmelita felőli oldalán, a szolgálati autók, a hivatal dolgozói, valamint az ide érkező vendégek zavartalanul közlekedhetnek a közterületen:

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Karmelitával szemközt található a Főparancsnokság felállványozott épülete. Ebben nincs újdonság, ezek az állványok már hónapok óta kint vannak. A Főparancsnokság túloldalán egyébként valóban zajlik építkezés, ez viszont egyáltalán nem befolyásolja a Színház utca forgalmát.

A fenti kép nem csupán egy pillanatnyi állapotot rögzít, hanem az elmúlt hetekre jellemző helyzetet. November vége óta akárhányszor elsétáltam a területen, munkagépet nem láttam még ott, ahol egyébként a kerítés felhúzása előtt még időnként kérdezni tudtunk a politikusoktól. Arról, hogy a Karmelitának milyen szerepe volt az egyre szűkülő hazai nyilvánosságban, itt írtunk részletesen.

A terület lezárása előtti hetekben egyébként éppen arról forgattunk, hogy kik azok a hivatalos kormányzati pozícióval nem rendelkező emberek, szakértők, propagandisták és politikusok, akik rendszeresen felbukkannak a miniszterelnök környezetében. Ennek a videónak a végén látható az is, amikor Orbán Viktor a lezárás előtt két nappal a helyszínen forgató stábunk irányába mutatott valamit.

Természetesen megkérdeztük a Várkapitányságot, hogy áll az az építkezés, amelyre hivatkozva lezárták a Színház utcát, az alábbi választ kaptuk: „Az előkészítő munkák után 2021 novemberében megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának következő szakasza. A munkálatok zavartalan lebonyolításához a kivitelező kérésére forgalomtechnikai átalakítást kellett végezni. Az építkezéshez szükséges északi daru felállítása már befejeződött, jelenleg a déli daru szerkezetállításán dolgozunk. Az épület Szent György téri oldalánál nagy mennyiségű földet és törmeléket kellett kitermelni, majd elszállítani. Megkezdtük a torzóépület tetőzetének bontását és a zsaluzás kialakítását.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom