Képviselők és rendőrök feszültek egymásnak a Karmelitánál, Hadházy nekivetette magát a kordonoknak

2023. április 5. – 07:17

Képviselők és rendőrök feszültek egymásnak a Karmelitánál, Hadházy nekivetette magát a kordonoknak
Fotó: Szilli Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdán reggel ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál.
  • Nagy a rendőri készültség, kormányülés van az épületben, sorban érkeznek a kormánytagok a helyszínre. Orbán Viktor például egy hátsó bejáraton ment be a Karmelitába.
  • Csák János miniszter autójának áthaladását megpróbálták megakadályozni a Momentum képviselői, de a rendőrök felemelték őket a földről.
  • A rendőrök igazoltatták a képviselőket, akik szerint lehetséges, hogy szabálysértési eljárás indul ellenük, ebben az esetben lemondanak a mentelmi jogukról.
  • A rendőrök 10 óra után sorfalat álltak a Karmelitánál, és elkezdték visszaépíteni a kordont, itt volt egy kis dulakodás a képviselők és a rendőrök között. A 444 tudósítása szerint Hadházy Ákos képviselő arca megsérült és vérzett.

Szerdán 7:10-kor a Momentum parlamenti frakciója megint elbontotta a kordont a Karmelitánál, a rendőrök nem avatkoztak közbe, így ismét van átjárás a Színház utcánál. Helyszíni tudósítónk szerint a Karmelita bejáratát megerősítette a rendőrség, a momentumosok az egyik kordont a mélygarázs bejáratához vitték, hogy ne lehessen oda lehajtani autóval. Szerdán kormányülés van az épületben. A tervek szerint a bontással nincs vége az akciónak, 12-ig biztosan a Karmelitánál maradnak a résztvevők.

A Momentum tagjai később kifeszítettek egy molinót egy autóbejárathoz, a molinóra azt írták, hogy követelik a különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását. Információink szerint ezen a bejárón szokott Orbán Viktor autója is behajtani a Karmelitába. Ez most nem így történt: fél 8 után ugyanis megérkezett a miniszterelnök, viszont most

nem a Karmelitán keresztül ment be az épületbe, hanem a Köztársasági Elnöki Hivatalnál állt meg autójával, és onnan sétált be hátulról a Karmelitába, így sem az újságírókkal, sem a momentumosokkal nem találkozott.

Április 5-én is lebontották a kordont a momentumosok – Fotó: Fábián Tamás, Szilli Tamás / Telex Április 5-én is lebontották a kordont a momentumosok – Fotó: Fábián Tamás, Szilli Tamás / Telex
Április 5-én is lebontották a kordont a momentumosok – Fotó: Fábián Tamás, Szilli Tamás / Telex
Április 5-én is lebontották a kordont a momentumosok – Fotó: Fábián Tamás, Szilli Tamás / Telex

A helyszínre érkezett Semjén Zsolt, a KDNP elnökének és Varga Mihály pénzügyminiszternek több stábtagja, valamint Pintér Sándor belügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Hadházy Ákos parlamenti képviselő azt próbálta megtudni Semjéntől, hogy ha ez egy építési terület és ezért van körülötte kordon, akkor ők miért közlekedhetnek ott védőruházat nélkül. A rendőrség fél 9-kor igazoltatta a parlamenti képviselőket, és a helyszínen lévő újságíróktól is igazolványt kértek. Több momentumos azt mondta, hogy valószínűleg szabálysértési eljárás indulhat ellenük, ebben az esetben lemondanak a mentelmi jogukról.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kormányzati autója be akart hajtani az épület elé, azonban több momentumos képviselő leült az útjába, így akarták megakadályozni a jármű áthaladását. Őket a rendőrség tagjai többszöri felszólítás után felemelték a földről. Csák Jánostól újságírók megkérdezték, hogy megérte-e ez neki, mire karjait széttárva annyit mondott: „Dolgoznom kell.”

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök 10 óra után sorfalat álltak a Karmelitánál, és elkezdték visszaépíteni a kordont. Itt volt egy kis dulakodás a parlamenti képviselők és a rendőrök között. A 444 tudósítása szerint Hadházy Ákos képviselő arca megsérült és vérzett.

Több kormánytag a Facebook-oldalán mondta el véleményét a kordonbontásról. Orbán Balázs államtitkár például ezt írta: „Találkoztam ma reggel Hadházy és Hajnal képviselő urakkal a munkahelyem előtt. Mondtam nekik, hogy most vittem be a gyerekeket az oviba, s szívesen elviszem őket is.” Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig ezt írta ki: „A kormány nem bont, hanem épít, nem mások, hanem a magyarok érdekében.”

Miért pont kordonbontás?

A momentumos politikusok Hadházy Ákossal kiegészülve korábban már kétszer bontották el a Karmelita körüli kordont. Először március 14-én, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című követeléslistájukat, amiben többek között a sajtó szabadságának visszaállítását, jogegyenlőséget, a szervezett korrupció felszámolását követelték. Az akció után alig egy órával ismét állt a kordonfal, a rendőrség pedig lezárta a környéket.

Múlt hét szerdán volt a második kordonbontás, ami után szabálysértési eljárás indult Hadházy Ákos ellen. A független képviselő a Telexnek elmondta, hogy azért csak őt jelentették fel, mert őt tartják az akció szervezőjének. Azt is elmondta, hogy le fog mondani a mentelmi jogáról. A rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt tett feljelentést.

Szintén a múlt szerdai kordonbontáson játszódott le az az elhíresült jelenet is, amikor Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta az őt üdvözlő Gelencsér Ferencnek, hogy:

„Ahelyett, hogy kapálnál, baszd meg.”

2021 novemberében teljes hosszában lezárták az I. kerületi Színház utcát. Itt található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. A kordon azóta is áll. Hadházyék szerint a kordon a kormányzati propagandagépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbóluma, ezért kell lebontani.

A momentumosok kordonbontó akciója azért is szimbolikus, mert 2007. február 2-án Orbán Viktor vezetésével az akkor ellenzékben lévő Fidesz-frakció tagjai polgári engedetlenség keretében lebontották a Parlament előtt a Kossuth térre előző évben felállított kordonokat. A Fidesz akkor azzal érvelt, hogy szimbolikus gesztust gyakoroltak, mert a kordon korlátozta a gyülekezési szabadságot. Orbán tavaly decemberben azt állította: szerinte nincs párhuzam akkori cselekedetük és a tanárok mostani polgári engedetlensége között, mert ők annak idején nem a fizetésük emeléséért akcióztak. Más kérdés, hogy a tanárok sem ezért választották ezt az eszközt a tiltakozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!